21-04-2022

Carević o neusvajanju budžeta: Ako je MFSS dalo saglanost, ne vidim da Odbor povjerenika može prepoznati nešto kvalitetnije

Ni nakon deset dana od konstitutivne sjednice Odbora povjerenika Opštine Budva nije održano novo zasijedanje ovog privremenog organa uprave, a na pitanje za kada je planirana sjednica na kojoj bi se glasalo o usvajanju budžeta i ostalih važnih akata, redakcija našeg portala od članova Odbora nije dobila precizan odgovor. Sa druge strane, predsjednik Opštine Budva Marko Carević ističe da Opština, kada je budžet u pitanju, ima saglasnost Ministarstva finansija i socijalnog staranja, te da ne razumije zašto još uvijek do toga nije došlo.


Carević, Foto: Arhiva

"Imamo saglasnost nadležnog ministarstva na budžet koji smo kreirali i ne vidim razlog zašto se to čeka, cijeneći da imamo novac na računu, da smo likvidni i da život može da teče kako treba. Po mom mišljenju, ljudi u Odboru povjerenika su novi, ali ako je krovna institucija dala saglasnost ne vidim da će oni moći da prepoznaju nešto kvalitetnije", istakao je Carević, uz konstataciju da u vezi sa ovim pitanjem postoji nepotrebno odlaganje.

Carević je mišljenja da budžet treba da bude što prije usvojen, i kao veliki problem vidi to što, prema njegovim riječima, niko ne razmišlja o turističkoj sezoni.

"Budžet je trebao biti usvojen do 31. decembra prošle godine, opstukcijom nije usvojen, i sada gospoda treba da usvoje budžet kako bismo krenuli u pripremu sezone, a već 1. maja nastupa zabrana radova u prvoj zoni. Kasni priprema turističke sezone, od koje svi stoprocentno živimo. Građani sada mogu da vide ko radi u javnom interesu, a ko ne. Ovo, nažalost, nije prvi put da budžet nije usvojen. U tri godine mog mandata nikada nije usvojen prije marta ili aprila, da bi se onemogućila priprema turističke sezone. To je tako svih ovih godina, ali nadam se da građani Budve mogu da sagledaju činjenice", rekao je on.

Podsjetimo, Odlukom Vlade Crne Gore 1. aprila su izabrani članovi Odbora povjerenika Opštine Budva, a to su: Sonja Vukićević, Miško Rađenović, Saša Unčanin (građani Budve) i Snežana Mugoša i Radmila Lainović (predstavnice Vlade). Odbor će, kako je tada pojašnjeno, vršiti funkciju Skupštine opštine Budva do njenog ponovnog konstituisanja.

Konstitutivna sjednica Odbora održana je prošlog ponedjeljka u Velikoj sali Opštine Budva. Na njoj je usvojen Poslovnik o radu, a za predsjednicu je izabrana Sonja Vukićević. Povodom narednog zasijedanja, u čijem fokusu će biti usvajanje budžeta, kontaktirali smo i predsjednicu Odbora i tom prilikom dobili informaciju da će se članovi Odbora o svemu oglasiti saopštenjem za javnost.

Poređenja radi, Odbor povjernika konstituisan je i u Opštini Tivat. Prva sjednica održana je 23. marta, a već šest dana kasnije uslijedila je nova na kojoj je usvojen budžet. U Budvi se, ipak, stvari odvijaju sporijom dinamikom, te do objavljivanja ovog teksta javnost još uvijek nije informisana kada će u Budvi biti izglasan opštinski budžet.



M.S.