10-12-2015

Debata: ”Savremeni mit ljepote predstavlja diskriminaciju žene u Crnoj Gori - DA ili NE”

Povodom obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja je počela 25. novembra na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra na Medjunarodni dan ljudskih prava aktivnost, Opština Budva će organizovati Centralnu debatu učenika gimnazija iz četiri primorske opštine na temu: ”Savremeni mit ljepote predstavlja diskriminaciju žene u Crnoj Gori - DA ili NE”.

Debata: ”Savremeni mit ljepote predstavlja diskriminaciju žene u Crnoj Gori - DA ili NE” | Radio Televizija Budva

"Cilj debate je da kroz ozbiljne, kvalitetne i sadržajne debate naših srednjoškolaca, bazirane na dekonstrukciji realnih životnih situacija, tabua i stereotipa doprinesemo osviješćavanju naših mladih generacija i podstaknemo razvoj sistema vrijednosti kod mladih koji podjednako uvažava muškarce i žene u crnogorskom društvu", navodi se u saopštenju.

Debata će biti održana 10.12.2015. godine, od 11 h do 15 h u amfiteatru SMŠ “Danilo Kiš”, a istog dana će biti proglašen pobjednik.

Učesnici debate su četiri srednje škole/gimnazije (IV razred) iz opština Budva, Bar, Tivat i Kotor. Debatni tim broji tri člana plus profesor/ica.

NAGRADA: fond 300 EUR – tj. šest digitalnih foto aparata za I i II mjesto, doniralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

GOSTI I UČESNICI CENTRALNE DEBATE:
Debatni timovi iz gimnazija iz Ulcinja i Herceg Novog (2 puta 3 člana plus profesor/ica), a debatu će pratiti učenici SMŠ “Danilo Kiš” (oko 150 učenika).

UČESNICI CENTRALNE DEBATE – PREDSTAVNICI INSTITUCIJA:
- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti;
- OEBS – Kancelarija u Crnoj Gori;
- direktori i psiholozi iz 3 osnovne i jedne srednje škole u Budvi;
- direktorica i psihološkinja iz JPU “Ljubica Jovanović – Maša”
- Ministarstvo unutrašnjih poslova – Centar bezbijednosti Budva;
- Centar za socijalni rad u Budvi;
- NVO “Organizacija žena Budve”

Organizator debate je Opština Budva / Sekretarijat za lokalnu samoupravu i SMŠ JU “Danilo Kiš”, a moderator Milijana Vukotić Jelušić

UVODNA OBRAĆANJA:
- Predstavnik Opštine Budva;
- Predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Samostalni savjetnik za pitanja rodne ravnopravnosti, Tatjana Andjelić;
- Predstavnik OEBS-a, Misija u Crnoj Gori; Aleksandra Vujsić, Koordinatorka za poslove rodne ravnopravnosti u ovoj Misiji;
- Direktorica SMŠ “Danilo Kiš”, Vesna Radunović.

Donatori u 2012. i 2013. godini: OSCE Misija u Crnoj Gori, a u 2014. godini UNDP u Crnoj Gori. Ove godine oba donatora u ovogodišnjem planu nijesu predvidjeli ovu vrstu aktivnosti i troškova za podršku ovim projektima za lokalne samouprave.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je donator svih četiri centralne debate.

DOSADAŠNJE TEME CENTRALNIH DEBATA:
- 2012: Žene jesu/nijesu diskriminisane u Crnoj Gori.
- 2013: “Njegošev Gorski vijenac predstavlja/ne predstavlja primjer diskriminacije žena u Crnoj Gori”, povodom obilježavanja jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.
- 2014: “Važno je/nije važno za ukupan ekonomski i ljudski kapital Crne Gore da žene budu uknjižene kao vlasnice dobara”.