22-07-2019

DF želi da podrži vlast do kraja mandata, Demokrate će preispitati učešće u koaliciji

Nakon što su odbornici DF-a i DPS-a, kao i nezeavnisni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović, podržali povlačenje druge tačke sa dnevnog reda - Predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa (park), došlo je do prekida rada današnje sjednice SO Budva, koju su obilježili neusaglašeni stavovi predstavnika vladajuće koalicije po pitanju više tačaka dnevnog reda.

DF želi da podrži vlast do kraja mandata, Demokrate će preispitati učešće u koaliciji | Radio Televizija Budva

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je nakon današnjeg neuspjelog zasijedanja lokalnog parlamenta, sa žaljenjem prokomentarisao tok 27. sjednice SO Budva, ističući da građani Budve prosto moraju da zanju da, kako je kazao, u vladajućoj koalaiciji od njegovog postavljanja na mjesto predsjednika, vlada problematična situacija za njihove partnere, koji je, kako kaže, nikada nisu preboljeli.

“Dovoljno sam dugo ovdje i imao sam informaciju da će i ranije dolaziti do ove situacije. U opstrukciju se ušlo od prvog dana i prije mog postavljenja. Mišljenje dijela naše koalcije je da je nemoguće to raditi ako oni nisu tu i žao mi je što to nisu ispoštovali, lično bih pomaogao da ova vlast funkcioniše i realno je i treba da ide do kraja. Ono što je sigurno jeste da Demokratski front i ja želimo da radimo isključivo u korist građana Budve, naši koalicioni parteneri mojom odlukom su u našem nekom regovaranju dobili prednost da dvije godine vode ovaj grad i vodili su je bez nekih smetnji. Mojim dolaskom na vlast i rotacijom, ušlo se u totalnu opstrukciju, ali nas neće skrenuti sa kursa za ono za šta su nam građani Budve dali mandat, da ih štiitmo i da radimo najbolje u njihovom interesu”, kazao je Carević.


Ovakvim stavom, kako je dodao, poremetio je puno interesa pojedinaca, jer kako je naglasio, on ovdje nema nikakav interes sem da radi u korsit građana.

“I to uporno radim, ali se to nama ne dozvoljava vršenjem opsrtukcije od strane koalcinionih partenra. Vidjeli ste danas da meni kao jednom predsjedniku Opštine i predlagaču nije dozvoljeno da to obrazloži, jasno cijeneći da će to ići paralelno sa glasanjem DPS-a, da bi dokazali da ja imam neki odnos sa DPS-om, a ja imam iskljucčivo profrsionalan i korektan odnos to i piše u našem koalicinom sporazumu koji smo potpisali i jedni i drugi, i donosimo odluke kako zanmo i umijemo i msilimo da radimo dobro u korist grada, misilim da baš to i jeste problematično i da nam se to ne dozvoljava”, kazao je Carević.

Prema njegovim riječima, ovo je odnos jedne neostavrenosti, dječije priče i bolesti, dodajući da su otvoreni za nastavak sjednice.

“Vrijeme je pred nama, mi smo otvoreni, i trudićemo se da podržimo vlast do kraja mandata. Još jednom ponavljam, da ni jedan interes, bilo čiji, neće proći pored mene, jer moj princip je da se zakon i riječ poštuju a sve drugo je nevažno, jer svaki posao mora da bude od opšteg intresa građana grada Budve i države Crne Gore”, poručio je Carević.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata, Dragan Krapović, kazao je da je ovo druga sjednica za redom na kojoj su preglasni od strane Demokratskog fronta i DPS-a, uprkos tome što su se, kako je dodao, trudili da ista bude održana, zbog velikog broja vrlo važnih tačaka za građane Budve.

“Jasno je da DF i DPS ne žele da se te odluke donesu i na ovaj su način pribjegli, ja bih rekao, onako prizemnoj političkoj manipulaciji kroz odbacivanje odluka koje je predložio zajednički Odbornički klub Demokrata, a DF I DPS su onemogućili da te tačke dođu na dnevni red”, istakao je Krapović, podsjećajući da su oni imali namjeru da zaštite ovom odlukom dvije parkovske površine.


“Znači, ne da eksploatišemo, ne da oduzmemo zemlju bilo kome, već da proglasimo javni interes na tom prostoru i da to ostane park. Interesi DF-a i DPS-a su izgleda durgačiji i oni su to potvrdili vrlo janso. Nije prvi put, i na nama je sada da preispitamo naše dalje učešće u kolaciji, jer ja ne vidim svrhu našeg učešća kao najvećeh konstituenta vlasti u Budvi ako ćemo stalno biti preglasavani od strane DF-a i DPS-a.

On smatra da je, kako je kazao, poštenije da kolege sjednu za sto i dogovore novu koalciju i preuzmu vlast.

“Mi nemamo problem da budemo opozicija, ali u svakom sučaju na ovaj način teško da možemo dalje sarađivati, naravno, ne zavi sve ni samo od nas, vidjećemo što će donijeti dani pred nama. U toku je turstička sezona i treba nam vremena da se presaberemo da vidimo da li je uopšte moguće donijeti te nepohodne odluke za Budvu, jer DF I DPS od toga bježe, a većina tih odluka odnosi se na ono što je DPS radio u prethodnom perodu vezano za Detaljne urabnističe planove, pa evo i za ove dvije kokretne lokacije. Između njih očigledno postoji koncenszus da se to ne dopusti, a ako je tako ja ne znam zašto ne fromalizuju tu koalcijju i guraju tu, očigledno, zajedničku volju koju imaju”, naglasio je Krapović.

Neprimjerno ponašanje kako od odbornika tako i od lica koja su bila pozvana i dobacivala iz zadnjih redova tokom današnjeg zasijedanja, iako to možda kamere nijesu zabilježile, je svakako nešto što je doprinijelo lošem imidžu ove sjednice, smatra predsjednik Crnogorske i potpredsjednik Opštine Budva, Vladimir Bulatović, dodajući da su danas dokazali da građani Budve možda i treba da preispitaju povjerenje koje su im ukazali.


"Kao predsjednik Crnogorske i potpredsjednik Opštine Budva moram da se izvinim građanima koji su danas slušali i gledali prenos, jer ovo što su vidjeli apsolutno nije na nivou nekog ko treba da upravlja gradom. Umjesto da građani putem prenosa imaju uvid kako neko razmišlja, nažalost, zbog raznoraznih opstrukcija pozivanja na procedure i pravila, došlo je do toga da ne možemo da usaglasimo dnevni red i da ne možemo raspravljati o njemu javno, tako da smtramo da ovakva sjednica nema potrebe da se nastavlja", istakao je Bulatović .

Odbornik DPS-a, Marko Vuković, kazao je da ne misli da je na pomolu nova koalcija imeđu DF-a i DPS-a, već da ova postojeća nikada nije ni bitisala ni funkcionisala.

“To je nešto što sam ponavljao često u ove tri godine, to je jedna neprincipijalna kolaicja koja je od starta bila loša ideja, nista nisu uradili nikakave rezultate nisu dali, potrišili su tri budžeta i bukvalno se bavili samo međusobnim prepeucavanjem i partisjkim radom”, kazao je Vuković, dodajući da je ova sjednica nastavak prethodnih, te da je dnevni red takav kakav jeste, a to je nešto što je pitanje u Budvi zadnje tri godine, od dana kada je 2017. izglasan moratorijum.


“Tada sam ja rekao sa govornice da je to jedna magla koja je jednostavno puštena građanima Budve i to se pokazalo kao istina, ništa nije urađeno od toga dana kada je bilo mogućnosti da se uradi novi plan i izmjene i dopune Budva i Petrovac Centra i sve je to bilo u nadležnosti Budve, dok susjedna opština Kotor, koja je isto bila u rukama Demokrata i Fronta, očekuje u narednih par dana usvajanje novog DUP-a. Dakle, ovdje nije bilo od početka iskrene volje, samo je bilo povlačenja prijatelsjkih rodbinskih i kumovskih veza i to je nešto što je urodilo plodom i jedan dio Budva Centar je stavljen van snage dok su drugi mogli da zidaju, što ne podržavam i ne želim da DPS učestvuje u tome. SIguran sam da ćemo vrlo broz biti mi ti, koji će konsturistai novu vlast i da ćemo krenuti sa kavlitetnim programom od samih izbora pa do relaizacije svega toga", zaključio je Vuković.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković, kazao je da je prekid današnje sjednice lokalnog parlamenta bio za očekivati, dodajući da je u samoj pripremi sjednice bilo kršenja koalicinoh sporova, što niko ne želi javno da kaže.

“Taj koalicini sporazum koji je ostao tamo u većini skupštine, predviđa da se tačke ne stavljaju na dnevni red ako nema koncenzusa i koalciniong jedinstva, nije prvi put da se ovako predložio dnevni red bez kocnezusa. Kako se primiče datum predviđenih izbora da to se sve češće potencira. Dakle očigledno kolaicija ne postoji odnosno postoji, ali ne funkcioniše. Ona je bila labilna od prvog dana i sada se vidi da sam ja bio u pravu za ono što sam zamijerao prije godinu dana, i vidimo da su kolege iz Crnogroske došle na onaj stav koji sam ja zatsupao i prije godinu ipo dana i vidimo da nema saglosnosti oko načina vodjenja opštine i nema saglasnosti oko predizbornih obećanja”, istakao je Džaković.


“Mi smo danas vidjeli da nemamo ni saglasnost ni oko načina tumačenja Poslovnika, a ja sam, evo dvije godine to, kao što zante tražio, da se Poslovnik koji je još onaj DPS odnio, promijeni, međutim dvije godine nije bilo sgalasnosti za to, sve je to neko politikanstvo koje je pokušano da bude prebačeno na druge faktore, konkretno mislim da su to Demokrte i Crnogorska pokušali. Danas smo imali nešto što ja za deset godina koliko sam poslanik nisam doživio, da se glasa o predlogu da se uvrsti u predlog dnevnog reda, što je nepotrebna stvar”, kazao je Džaković.

Odbornik DF-a Đorđije Pribilović, rekao je da je na današnjoj sjednici, pokušno da se demonstrira nasilje nad skupštinom, u tom smislu, što je, kako je dodao, predlagačima pojedinih tačaka za dopunu dnevnog reda uskraćeno pravo da te tačke povuku iz procedure, bez davanja mogućnosti da obrazlože svoje povlačenje, te zašto se te tačke, što je suprotno poslovniku, neće naći na danjašnoj sjednici.

“To je osnovni razlog, i mi kao odbornici moramo da se borimo za poštovanje dokumenata, za legalnost I legalitet u radu ovog parlametna, da se poštuje Statut Opštine i da se poštuje Poslovnik. Ukoliko dozvolimo takvu čistu primjenu nasilja preglasavanja, ova Skupština nema nikakve mogućnosti da legalno radi i donosiće odluke koje će biti sve upitne u daljem radu”, istakao je Pribilović, dodajući, da što se tiče pojedinih tačaka dnevnog reda i iznošenja optužbi , da oni izbjegavaju da se pojedine tačke nađu na dnevnom redu, ta konstatacija nije tačna, te da ne može da se pripisuje Demokratskom frontu.


“Kada govorimo o svim tačkama koje su vezane za primjenu Detaljnih urbanističkih planova, bilo da se radi na projektima na Sajmu o parkovima iza hotela Budva, kod Pošte, bilo da se radi o Petrovcu, Bečićima, Potkošljunu , osnovni je problem što se radi o planovima koji važe već 11 godina sa detaljnom razradom, što nigdje nije praksa. Plan ne može da važi vječno, što bi ovdje pojedinci voljeli. Dakle vremena je bilo da se neke stvari riješe na vrijeme, međutim moramo ukazaiti na sledeće, da je novi Zakon o planiranju i uređenju koji imamo sad u Crnoj Gori omogućavao sve izmjene, pa da se ucrta I park gdje su sada ucrtani pojedini objekti, da i umjesto kula na Sajmu bude Kongresni centar, ali je propušten period od dvije godine ove naše iste vlasti, i ništa nije urađeno po tom pitanju”, kaže Pribilović.

On je kazao da su donesene odluke o moraturijumu koje ništa nisu regulisale, kao i da su imali kad, ali dvije godine niko ništa nije uradio.

“I sad treba to prebaciti na teret Demokratskog fronta, tobože saradnje sa DPS-om, koje nema, jer je ovo sve uzrokovano za vrijeme DPS-a, da bi se to stavilo na teret predsjedniku Opštine, koji sada u ime DF-a, vrši taj posao. Mi smo spremni da budemo i dalje dio koalicije kao I prethodne dvije godine, nije sramota priznati grešku ako smo nešto propustili i pokušati to da ispravimo, a narod će cijenti koliko je to dobro” , zaključio je Pribilović.