25-01-2019

Dr Marović: Apelujem na žene da dođu na pregled kod ginekologa

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u prošloj godini u Crnoj Gori zabilježena su 54 novootkrivena slučaja raka grlića materice. Iz budvanskog Doma zdravlja pozivaju sve žene da posjete svog izabranog ginekologa, jer otkrivanje ove opake bolesti, u ranoj fazi omogućava rano započinjanje terapijskih procedura, čime su šanse za izlječenje značajno bolje.

Dr Marović: Apelujem na žene da dođu na pregled kod ginekologa | Radio Televizija Budva

Povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice ljekari pozivaju na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa.

"Jedini način da se borimo je to da se vrše ti preventivni pregledi. Sada u budvanskom Domu zdravlja rade dva ginekologa, znači postoji i mogućnost da se lako i zakažu pregledi, ne čekaju se dugo kao ranije, ali i ako se čeka pregled par nedelja, promjene na grliću materice se neće promijeniti", kazala je dr Milica Marović i apelovala na žene da se javlja svom ginekologu.

Dr Marović je istakla da Budva ima dobar odaziv žena na ginekološke preglede, ali da to treba da bude u još većem broju.

Ona je apelovali da ukoliko žena dobije poziv iz doma zdravlja na skrining pregled, treba da se obavezno odazove, bez ikakvog osjećanja straha od bola ili neprijatnosti.

Ukoliko žena navedene starosne dobi nije još dobila poziv na skrining test preporučuje se da se interesuje kod svog izabranog ginekologa. Ako se rezultat skrining testa pokaže kao pozitivan, ne treba paničiti već dogovoriti dalje korake o tretmanu sa svojim izabranim ginekologom.

Sve žene, a naročito mlade djevojke, koje imaju redovne seksualne odnose, a još uvijek nijesu izabrale svog ginekologa, treba da ga izaberu i da se registruju u domu zdravlja na teritoriji svoje opštine.

Transrodne osobe, koje još imaju cervikalni dio materice, su takođe u riziku i treba da se jave svom ljekaru poručili su iz Instituta za javno zdravlje.