04-11-2021

Dr Milić: Od ukupnog broja novootkrivenih maligniteta svaka četvrta žena u CG oboli od karcinoma dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete. Dr Petar Milić, spec.opšte hirurgije skrenuo je pažnju na epidemiološku situaciju, ističući da je karcinom dojke poprimio pandemijski karakter.


Foto: portal RTV Budva

Dr Milić ističe da je u 2020. godini u svijetu bilo registrovano 2,3 miliona oboljelih od karcinoma dojke, sa 650 hiljada smrtnih slučajeva, što pokazuju uporedni podaci.

„Ako uporedimo sa 2011. godinom, znači devet godina unazad, ta brojka je bila 1,4 miliona oboljelih sa 450 hiljada smrtnih slučajeva", kazao je on.

Procenjuje se, kako dodaje, da je prošle godine dijagnostikovano čak 2,3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva karcinoma na svijetu.




Milić navodi da Registar malignih neoplazmi pokazuje da od ukupnog broja novootkrivenih maligniteta kod žena svaka četvrta oboli od karcinoma dojke.

"Kada je u pitanju 2020. godina imamo rezultat od 400 registrovanih pozitivnih slučajeva pacijentkinja. U razvijenim zemljama u 60 % slučajeva otkrije se bolest u ranoj fazi, 10 % tih pacijentkinja registruju se u nekoj odmakloj fazi. Nažalost, u našoj zemlji je obrnuta situacija. Bitan je značaj prevencije i rane detekcije, jer ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi stopa izliječenja je 99 %, međutim ukoliko je u odmakloj fazi, metastaza u limfnim čvorovima, jetre, plućima tad je stopa izliječenja 27 %, istakao je dr Milić na nedavno održanom predavanju o prevenciji karcinoma dojke, koje je, povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, organizovao Dom zdravlja Budva.

(VIDEO) Održana edukativna radionica o prevenciji karcinoma dojke

Ove brojke nas opominju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja od karcinoma dojke, naglašavajući značaj svakodnevnog praktikovanja zdravih stilova života, redovnog samopregleda dojki najmanje jedan put mjesečno i redovnih odlazaka na ultrazvučne i mamografske preglede i kontrole bilo u sklopu skrinig programa karcinoma dojke ili na osnovu uputa i preporuka ljekara iz razloga što se rak dojke danas može uspešno liječiti.

Za bolji uspjeh liječenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti terapiju. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim ljekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke.