17-02-2022

Džoganović u susret sezoni: Realne cijene u privatnom smještaju treba da budu od 10 do 25 eura po osobi

Osnivač i direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori Branka Džoganović je u intervjuu za naš portal, u susret sezoni, apelovala na formiraje realnih cijena smještaja, baziranih na kapacitetu, procentu popunjenosti i troškovima. Procjena je, kako ističe, da bi zavisno od kategorije i lokacije, cijene ove sezone mogle da budu od 10€ do 25€ po osobi.

Cijena ne može biti bez pokrića

"Moraju da je prate adekvatna oprema, kvalitetan sadržaj i odlična usluga. Procjenjujemo da bi zavisno od kategorije i lokacije, cijene ove sezone mogle da budu od 10€ do 25€ po osobi”, istakla je Džoganović sa kojom smo razgovarali još i o uticaju rasta cijena i neizvjesne bezbjedonosne situacije u svijetu na nastupajuću turističku sezonu.


Branka Džoganović, Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li će se mijenjati cijene u privatnom smještaju s obzirom na inflaciju, rast cijena energenata, roba usluga, Džoganović je kazala da je Udruženje više puta apelovalo i skretalo pažnju na nelojalnu konkurenciju, krajnje nerentabilne cijene, posebno zbog izuzetno kratkog perioda turistčke sezone.

"Sa 30 dana popunjenosti kapaciteta, ne može se finansirati život 12 mjeseci. Ne rijetko čujem komentar, da malo ko živi baš od izdavanja, da je to uglavnom dodatni prihod i moram vam reći da je ovo dosta površno razmišljanje. U situaciji kreditne zaduženosti, kada su ljudi ostajali bez posla ili su bili na neplaćenom odsustvu, kada imate npr. studente značaj ovog izvora prihoda je višestruk. Zbog kovid krize 2020, neizvjesne 2021. ne mali broj izdavaoca je značajno spusto cijene. U oktobru, kad su se sveli računi, troškovi, obaveze… ostao je gorak ukus… Zato i ove godine apelujemo da se formiraju realne cijene, bazirane na kapacitetu, procentu popunjenosti i troškovima", istakla je ona.

Postoji bojazan i od napete bezbjedonosne situacije u svijetu, pa se javlja dodatna zabrinutost za uspješno poslovanje u sezoni.

Uz dobru pripremu koja je odrađena u prethodnom periodu, nema razloga za strah, samo za oprez

Đžoganović smatra da je važno biti skoncentrisan i otvoren za sve mogućnosti, kao i da bi trebalo imati okvirni plan za sve eventualne scenarije.

“Svima nam je 2020. godina bila velika škola. Svako treba da bude posvećen svom poslu, razmišlja o mogućim okolnostima i da ima okvirni plan za svaki scenario. Ne radi se više samo o ljubavi prema putovanjima, sad je u pitanju i realna potreba da se promijeni sredina, da se izmjestite iz svakodnevnice, stvorite drugačiju percepciju. Mi moramo poslati poruku da smo bezbjedna destinacija, sa stabilnom epidemiološkom situacijom, uređenim sistemom aktivnosti i protokola. Voljela bih da o ovome razmišljaju i oni koji očekuju glavne prihode od turističke sezone. Privatni smještaj u Crnoj Gori je fleksibilan, lako se upravlja spram situacije na tržištu. Uz dobru pripremu koja je odrađena u prethodnom periodu, nemamo razloga za strah, samo za oprez", naglasila je.


Foto: portal RTV Budva

Udruženje izdavaoca tokom cijele godine putem sajta www.rentay.me i facebook stranice nastoji da održi dobru informisanost izdvaoca u dijelu pripreme objekata, promocije, novih trendova i mogućnosti.

“Podatak iz statistike našeg sajta da su u prethodnom periodu najposjećenije stranice koje se odnose na registraciju smještaja i fiskalizaciju govori dovoljno o posvećenosti izdavaoca svom poslovanju. Nedavno smo, zajedno sa TO Tivat uputili inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomskog razvoja da se pripremi odgovarajući video i info materijal vezano za fiskalizaciju izdavaoca privatnog smješaja, kako bi što prije riješili nedoumice i otvorena pitanja koji su ostali od prošle godine", kazala je ona.

Pripreme pred sezonu su veoma važne, a Doganović je mišljenja da bi izdavaoci privatnog smještaja trebalo da ulažu u obnavljanje i unapređenje opreme i sadržaja objekta jer za to postoje povoljni državni mehanizmi koje treba iskoristiti.

“Postojeći programi ugradnje solarnih panela, obnavljanje fasada i bravarije po povoljnim uslovima, omogućavaju značajne uštede u potrošnji energije i smanjenje troškova poslovanja, gledano dugoročno. Udruženje je takodje uputilo inicijativu Zanatskoj komori Crne Gore za organizovanje sabirnog centra za polovni namještaj i dotrajalu opremu kojima bi se, doradom i obnovom dala nova upotrebna vrijednost. Riješili bi ovako problem nepropisnog odlaganja otpada, a ispoštovali bi i principe cirkularne ekonomije dajući novu vrjednost već korišćenim predmetima. Drugi dio priprema se odnosi na fotografije, opis i izbor kanala promocije. Nacionalna turistička organizacija i lokalne TO pozivali su nas kao predstavnika privatnog smještaja na B2B sastanke organizovane u prethodnom periodu sa predstavnicima turoperatora koji su zainteresovani da dovode goste u Crnu Goru. Da bi osigurali ravnopravno predstavljanje članova zainteresovanim agencijama, Udruženje je pokrenulo i svoju platformu za direktnu komunikaciju vlasnika i agancija. Posebno dobru saradnju imamo sa TO Budva koja nas redovno uključuje u svoje aktivnosti", navela je Đžoganović.


Foto: www.rentay.me

Kako dodaje, najava gostiju za predsezonu ima, prvenstveno iz regiona, ali je evidentan nedostatak organizovane prodaje kapaciteta privatnog smještaja, pa će, kako kaže, i ove godine popunjenost zavisiti isključivo od umješnosti vlasnika smještaja.

“Udruženje nastoji objediniti što više kapaciteta na jednoj lokaciji, upoznati agencije sa sadržajima i mogućnostima i tako im dati ideju za kreiranje aranžmana. Da bi rezultat bio produženje sezone, to ipak zahtijeva mnogo sadržanije i kompleksnije aktivnosti koje uključuju lokalnu samoupravu, TO, ugostitelje i druge pružaoce usluga. Mislim da će to izostati za ovu godinu, ali nadati se da će biti sledeće", naglašava ona.

Na pitanje kakve su sada navike gostiju koji posjećuju Crnu Goru, po pitanju zadržavanja, Džoganović je kazala da je teško odgovoriti na ovo pitanje.

"Svelo bi se na ličnu procjenu i nagađanje, zato što Crna Gora nema jedinstveno digitalno rješenje koje bi pratilo gosta od kada predje granicu, tokom boravka dok ne napusti zemlju. Aplikacije poput e Visitor ili E turist omogućavaju precizne podatke. Očekujem da će nova digitalna rješenja konačno naći svoje mjesto i kod nas i omogućiti nam da na kvalitetniji način pravimo procjene i analize. Za sada nam ostaje da pratimo ocjene i prognoze eksperata iz regiona i spram njih upravljamo svoje marketing kampanje", ističe ona.


Foto: Pixabay

Brojni su ciljevi Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Crne Gore koje nastoji da svojim inicijativama i aktivnostima skrene pažnju na hitnost nalaženja rješenja.

“Kako je privatni smještaj glavni nosilac ostvarenog broja noćenja na godišnjem nivou, značajan dio naših aktivnosti odnosi se na nalaženje kvalitetnih kanala promocije kapaciteta privatnog smještaja. U stalnom smo izazovu kako da povežemo južnu, centralnu i sjevernu regiju, kako da savladamo sezonalnost i kako da dodjemo do regionalno ravnomjernije rasporedjenosti turističke posjete. Sve ovo je teško postići bez organizovane prodaje kapaciteta privatnog smještaja. Sve navedene planove nemoguće je realizovati u potpunosti bez institucionalne podrške na državnom i lokalnom nivou, zaključila je Džoganović.

J.M.