04-09-2021

Festival Ćirilicom: Predstavljen Paštrovski almanah IV

Dvanaesto veče programa festivala Ćirilicom, otvorlia je ženska vokalna klapa Harmonija i najavila predstavljanje Paštrovskog almanaha broj 4.


Foto: Nikola Todorović

Dr Predrag Zenović podsjetio je da Paštrovski almanah izlazi od 1014. godine, a da ovaj broj obuhvata period od 2017. do 2021. godine.

"To je negdje i misija i ideja cijelog projekta, da ljudi pišu za almanah, da se on čita, da se o temama koje almanah pokreće, misli i govori i da se i djela, a sve u interesu Paštrovića i grada Budve. Ovaj godišnjak je do sada, na preko 2500 stranica, predstavio preko 400 priloga, preko 200 priloga je naučnog karaktera. U almanahu pred vama su izuzetno značajni tekstovi koji su bitni ne samo kao retrospektiva prošlosti, nego koji otvaraju neka vrlo važna pitanja naše sadašnjosti i našeg odnosa prema Paštrovićima. Ovaj broj posvećen je trogodištu za nama, trogodištu koje je donijelo tri velike godišnjice: 100 godina od kraja Velikog rata, 100 godina od Petrovačke komune i 40 godina od razornog zemljotresa na crnogorskom primorju. Ovim važnim događajima posvećen je centralni dio almanaha, zato je u svom istorijskom dijelu, ovo ujedno i rekapitulacija istorije XX vijeka, kratkog za Evropu, a dugog za sve balkanske narode", istakao je Zenović.

O novom broju govorio je i književnik Radomir Uljarević:

"Ja sam uvjeren da su redaktori ove publikacije od samog početka nalazili punu inspiraciju u entuzijazmu glavnog urednika dr Miroslava Luketića. Kao što stoji u napomeni na početku, ova knjiga se ne bavi samo istorijom i prošlošću ovoga kraja, već i savremenim trenutkom kulture i manifestacijama o čemu svjedoči uvodni tekst koji izlaže jednu optimističnu viziju o razvoju Budve kao turističko kulturne metropole i koji prepoznajue kulturu kao osnovni brend razvoja grada. Meni su nekako po prirodi stvari najznimljiviji prilozi proze, poezije, kritike, pa bih istakao izvanrednu priču Djordja Gregovića i dva neobična zapisa Miroslava Luketića, o lovu na sabljarke i zapis o česticama moštiju svetog Trifuna koje je Petar I Petrović ponio na dar ruskom caru Aleksandru I i koje se čuvaju u crkvi svetog Trifuna u Moskvi."

Dr Miroslav Luketić, iako u 95. godini života, prisustvovao je promociji Paštrovskog almanaha i posebno se zahvalio mlađim članovima redakcije dr Predragu Zenoviću i Stanki Stanojević, koji su najviše učinili za uredjivanje ovog broja.


Foto: Nikola Todorović

Na kraju programa članica IO Udruženja Paštrovića "Drobni pijesak" iz Beograda, Jovana Kentera, uručila je povelju Miroslavu Luketiću za doprinos u kulturi za proteklih šezdeset godina, koliko ovo udruženje postoji.

Večeras će biti predstavljena monografija "Kulturno blago paštrovskih manastira", autorke mr Lucije Djurašković.

Pres služba festiva Ćirilicom