24-06-2016

Grad teatar: Dragan Hamović na Trgu pjesnika

U subotu, 25. juna, sa početkom u 21 čas, nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala. Na Trgu pjesnika će nastupiti Dragan Hamović, koji će u razgovoru sa Goranom Radonjićem, predstaviti svoju novu zbirku poezije „Tiska“.

Grad teatar: Dragan Hamović na Trgu pjesnika | Radio Televizija Budva

Hamović je knjizi „Tiska“ sakupio prebrane i dorađene pesme iz zbirki “Matična knjiga”, “Žeženo i nežno” i “Zmaj u jajetu”, ali i dvadeset novih pesama u ciklusu “Izba”, i nekoliko proznih zapisa. U osvrtu na zbirku autor ističe: „"Tiska" je lirska automitografija. Otuda je otvorena, nedopisana. Pesme iz "Izbe", opet, bacaju više svetla na opštija kretanja. Tragaju za dubljim uporištima zajednice, savremene i povesne. Jer pojedinac nije sam za sebe i samo za danas. U svakome učestvuje minulo i dolazeće mnoštvo. A to valja osvestiti. Osetićemo se manje samim i – potrebnijim“. O svom poimanju poezije ističe: „Kao i mit, poezija je svedena reč o bitnom. Jedino takva vredi, a može biti likom svakovrsna. Poezija je oduvek početna i posebna pozicija izražavanja, ma kako je potcenjivali tumači današnje protočne, konzumerske kulture. Ako u delatnu stranu pesme ne verujemo, zalud nam je posao“.  Stoga i Jana Aleksić, u svom osvrtu na Hamovićevu novu zbirku, ističe: „Hamović je u neprekidnom otkrivanju pesme u pesmi i stvaranju pesme o pesmi. A ta dvoplanska, dvostruka, ili pesma sa duplim dnom, iskrena je ispovest i lirska autoprojekcija subjekta u potrazi i osnaživanju ukupnog identiteta“.

Dragan Hamović je rođen u Kraljevu 1970. Od 2003. živi i radi u Beogradu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na grupi za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše pjesme, eseje, kritike, bavi se i uredničkim i priređivačkim radom. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja i upravnik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, potom urednik u Zavodu za udžbenike, a sada radi kao naučni saradnik Instituta za književnost i umetnosti u Beogradu. Objavio knjige: Mrakovi, ruge (pesme, 1992), Nameštenik (poema, 1994), Stvari ovdašnje (eseji, 1998), Pesničke stvari (eseji, 1999), Poslednje i prvo (eseji i kritike, 2003), S obe strane (eseji i kritike, 2006), Matična knjiga (pesme, 2007), Album ranih stihova (pesme, 2007), Leto i citati. Poezija i poetika Jovana hristića (studija, 2008), Pesma od početka (eseji, kritike i zapisi, 2009), Raičković.

Pesnički razvoj i poetičko okruženje (studija, 2011), Žeženo i nežno (pesme, 2012), Matični prostor (eseji, 2012), Zmaj u jajetu (naivne pesme, 2013). Jedan od autora kolektivne monografije Morava (2006). Dobitnik nagrade „Milan Bogdanović“ (2006) za književnu kritiku, Nagrade SANU iz Fondacije Branka Ćopića za pjesničku zbirku Matična knjiga, a povodom zbirke Zmaj u jajetu primio je „Zmajev pesnički štap“ na Zmajevim dečjim igrama i Nagradu „Momčilo Tešić“.