01-04-2022

Grupa građana radikalno protiv gradnje vjetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori

Grupa građana okupljena oko oko incijative “Ne vjetroelektrani Brajići - Paštrovska gora” uputila je apel Vladi Crne Gore da se odustane od projekta gradnje vjetroelektrane. "Ukoliko bude neophodno, bićemo primorani i da blokiramo puteve i gradilišta. Međutim, naša ruka je i dalje ispružena ka investitoru i ka Vladi. Otvoreni smo za razgovor o izmiještanju vjetroelektrane kao i razmatranju mogućnosti ulaganja u solarnu energiju", poručuju iz grupe građana, u dopisu dostavljenom našem portalu.

Grupa građana radikalno protiv gradnje vjetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

"Mi poštujemo investitore, ali oni moraju poštovati i lokalnu zajednicu. Vladi Crne Gore smo rekli da smo priotiv vjetroelektrane, oni su rekli struka se pita. Potom smo dostavili naučne radove iz renomiranih časopisa o uticaju vjetroelektrana na turizam i zdravlje, oni nisu uvažili te radove. Dakle čas se pita struka, a čas se ne pita", navedeno je u dopisu.

Struka je ukazala na pravila koja uređuju obaveznu distancu udaljenosti vjetroelektrane od naseljenih mjesta u drugim državama.

"Koja idu do 3km negdje, ni to nije dovoljno. Javnost zna da je skoro svako u našoj lokalnoj zajednici potpisao peticiju protiv vjetroelektrane. Dakle to je slobodno izražena volja građana na ovom području i ona se mora poštovati. U Ustavu Crne Gore, član 23, piše da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu. Takođe piše u Ustavu da građanin nosilac suverenosti. Ako država ne sačuva naša kulturna i prirodna blaga i životnu sredinu, mještani će biti prinuđeni da je sami sačuvaju, sve u skladu sa Ustavom Crne Gore i dobrim običajima koji ovdje postoje vjekovima", naglašavaju oni.

Vlada i investitor moraju biti svjesni, kako ističu mještani, da bez učešća lokalne zajednice u ovom projektu niko ne može imati benefita.

"Puno ljudi je zaista spremno da čuva naše vrijedne resurse po bilo koju cijenu. Ukoliko bude neophodno, bićemo primorani i da blokiramo puteve i gradilišta. Takođe investitor mora biti svjestan da ako lokalna zajednica bude isključena, postoji veliki rizik od arbitraže a ona nije nikome u interesu. Neće imati niko ovdje mira dok se stvari ne vrate na svoje mjesto, po bilo koju cijenu. Mislili smo da su prošla vremena nametnutih rešenja i grubih kršenja ljudskih prava, i tome slično, međutim, izgleda da nisu. Danas se to dešava u srcu Evrope, od strane onih koji se upravo pozivaju na demokratiju, inkluziju, nauku, a sami gaze te principe zarad nekih svojih ciljeva", upozoravaju iz grupe građana koja je složno protiv ovog projekta.

Kako navode, vjetroelektrana Brajići neće smanjiti globalno zagrijavanje niti emisiju CO2 ni pedalj, jer uzrok globalnog zagrijavnja i zagađivanja je ljudska pohlepa, a eventualna izgradnja ovog projekta bi samo doprinijela rastu ljudske pohlepe na globalnom nivou pa time i opštem zagađenju.

"Međutim, naša ruka je i dalje ispružena ka investitoru i ka Vladi. Otvoreni smo za razgovor o izmiještanju vjetroelektrane kao i razmatranju mogućnosti ulaganja u solarnu energiju. Vjerujemo da će preovladati ljudski razum, jer i mi smo ljudska bića sama po sebi, a ne sredstva za postizanje tuđih ciljeva", poručuju mještani.