02-08-2022

Hitna pomoć u Budvi na terenu najčešće zbog kolapsa uslijed tropskih vrućina

Apelujemo kako na građane, tako i turiste da ne izlaze u najtoplije doba dana, adekvatno se hidriraju, ograniče upotrebu alkohola, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, koriste kreme sa zaštitnim faktorom i poštuju saobracajnu kulturu, kazao je u izjavi za naš portal dr Mitar Radulović, rukovodilac jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Budvi.

Hitna pomoć u Budvi na terenu najčešće zbog kolapsa uslijed tropskih vrućina | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Rad u jedinici Zavoda Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Budvi organizovan je tako da svaki dan, 24h dnevno, rade dvije ekipe sa dva ljekara, tri tehničara i dva vozača. Jedinica raspolaže sa tri sanitetska vozila, od kojih je jedno za covid pacijente. 

Medicinski timovi svakodnevno izlaze na teren

"Najčešće tegobe zbog kojih se pacijenti javljaju Hitnoj pomoći vezane su za gubitke svijesti usljed tropskih vrućina, a povremeno i saobraćajne traumatologije. Ekipe Hitne pomoći jedinice Zavoda za HMP u Budvi često imaju intervencije na plaži uglavnom zbog kolapsa, ali i zbog utopljenja.Tokom noćnih sati intervencije su najčešće vezane za pretjeranu upotrebu alkohola i posljedičnog nasilja. Moram napomenuti da je poslednjih dana povećan broj pregleda pacijenata sa simptomima kovid infekcije", saopštio je Radulović.

On pojašnjava da je glavna indikacija za izlazak ekipe na teren sva saobraćajna traumatologija, traume drugog uzroka, iznenadni bol u grudima praćen gubitkom svijesti, palijativna njega nepokrenih i pacijenata sa malignitetima, gubitak svijesti razlicite etiologije.

Kao glavni problem u funkcionisanju ove službe Radulović navodi nedostatak kadra.

"Manjak ljekarskog kadara je slučaj koji se vezuje za cjelokupni zdravstveni sistem, dok je jedinica adekvatno opremljena medicinskom i drugom opremom", zaključio je on.

J.M.