06-12-2018

Iako je zakonom obavezna, u Budvi mali broj zgrada ima skupštinu stanara

Prema zakonu, vlasnici stanova poslovnih prostora, garaža i drugih objekata u sklopu jedne stambene zgrade, dužni su da formiraju skupštinu stanara i imenuju upravnika, te ugovorom definišu prava i obaveze svakog, kako bi se na adekvatan način upravljalo zgradom.

Iako je zakonom obavezna, u Budvi mali broj zgrada ima skupštinu stanara | Radio Televizija Budva

Ipak, situacija u Budvi je znatno drugačija. Uprkos velikom broju stambenih zgrada, većina nema skupštinu stanara, niti kućni red.

Iz Komunalne policije apeluju na sve stanare koji žive u stambenim zgradama da povedu računa o formiranju skupštine stanara.

"Što se tiče skupštine stanara i zakona o tom organu upravljanja, praktično je to sve ostalo mrtvo slovo na papiru. Svega 20-30% stambenih zgrada imaju skupštinu. Komunalni inpsektor ne može vršiti svoje dužnosti, dok se ne ispuni taj preduslov, odnosno dok se ne formira pomenuta skupština", naveo je zamjenik načelnika Komunalne policije Darko Čelebić.

On je još jednom apelovao na građane da formiraju skupštinu stanara, kako bi se na najbolji način zaštitili njihovi interesi.

Među mnogobrojnim zgradama u Budvi, svijetli primjer uređenosti i opremljenosti je zgrada solidarnosti. Da sve funkcioniše kao u apoteci, potvrdio je za TV Budvu predsjednik kućnog savjeta te zgrade, Luka Đonović.

"Uspjeli smo se organizovati na volonterskoj osnovi, kako bi obezbijedili higijenske i bezbjednosne uslove za naše stanove", kazao je Đonović.

Ukoliko vlasnici stanova ne žele ili ne mogu da se dogovore oko organizovanja, to za njih mogu učiniti agencije. U Budvi više od 40 stanova održava jedna agencija.

Minimalna visina iznosa izdvajanja na ime zajedničkih troškova koja se uplaćuje na zajednički račun iznosi 20 centi po metru kvadratnom korisne stambene površine i poslovnog prostora, i 10 centi garažnog prostora. Ova cifra može biti i veća, ukoliko se stanari dogovore.