29-11-2015

Internet konekcija 100 puta brža od Wi-Fi

Novi tip bežične internet tehnologije LiFi, koju je razvila estonska start-up kompanija "Velmenni", omogućava 100 puta bržu konekciju u odnosu na tradicionalni bežični internet Wi-Fi.

Internet konekcija 100 puta brža od Wi-Fi | Radio Televizija Budva

Tehnologiju je razvila estonska start-up kompanija "Velmenni" na osnovu ideje škotskog profesora Univerziteta u Edinburgu, Haralda Haasa i trenutno je testira u svojim kancelarijama.

LiFi šalje podatke brzinom od čak jednog gigabajta (GB) po sekundi, što je oko 100 puta brže od većine postojećih Wi-Fi konekcija, prenosi Capital.ba.

Zahvaljujući takvim brzinama, albumi, filmovi visoke definicije, pa čak i video igre mogu da se preuzmu za samo nekoliko sekundi.

Ta konekcija koristi Visible Light Communication (VLC) tehnologiju za prenos podataka, ali ima jedno veliko ograničenje – pošto se služi LED svjetlima, ne prolazi kroz zidove. S druge strane, taj nedostatak je čini bezbjednijom.

Haas je LiFi osmislio 2011. godine, ali je ovo prvi put da je i isproban u stvarnom okruženju.

Izvršni direktor Velmenni, Deepak Solanki kazao je da bi tehnologija mogla da bude dostpuna potrošačima za tri do četiri godine.