16-02-2021

Izbor novog patrijarha SPC 18. februara

Na vanrednom Arhijerejskom saboru SPC koji je zakazan za 18. februar, a koji će biti održan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, 43 arhijereja će tajnim glasanjem izabrati tri kandidata za patrijarha.

Izbor novog patrijarha SPC 18. februara | Radio Televizija Budva

Mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijarškog trona SPC Hrizostom vjeruje da će novi patrijarh biti izabran istog dana, a kako objašnjava, izbor dolazi posle tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

Održavanje Sabora bi se moglo dovesti u pitanje, po rečima Hrizostoma, jedino u slučaju pogoršane zdravstvene situacije što bi sprečilo veći broj arhijereja da dođu.

Podsjeća da je do 1968. tadašnji Sabor na čelu sa patrijarhom Germanom donio jednu izmjenu u Ustavu, da patrijarha biraju samo eparhijski arhijereji i aktivni vikarni episkopi.

Kada je riječ o proceduri izbora patrijarha, kaže, da prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju na klir ili u jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je izuzetan duhovnik.

Mitropolit Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle poslije devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

„Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti”, navodi on.
U izbor za patrijarha mogu ući 30 arhijereja naše crkve koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, pojašnjava on i dodaje da pravo da glasa ima njih 39, jer devet nema uslove za izbor.

Na pitanje da li sebe vidi kao kandidata za patrijarha, kaže:
„To ostavljam saboru i sudu božijem. Ja sam trenutno vršilac dužnosti čuvara patrijaraškog trona dok se patrijarh ne izabere”, zaključio je mitropolit Hrizostom.

Novoizabrani patrijarh biće 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve od kada je uspostavio Sveti Sava prvi srpski arhiepiskop.

Izvor: Politika