22-08-2016

Izložba grafika Slađane Marinković

U ponedjeljak 22. avgusta 2016. godine u galeriji "Marko K. Gregović" u Petrovcu u 21h biće otvorena samostalna izložba grafika pod nazivom "Dinamika svetlosti u pejzažu" umjetnice Slađane Marinković.

Izložba grafika Slađane Marinković | Radio Televizija Budva

Umjetnica će se predstaviti sa 23 grafike rađene u kombinovanoj tehnici (akvatinta, bakropis), manjeg formata.

Biografija:

Slađana Marinković je rođena 1982. godine u Krupnju. Diplomirala 2007. na Fakultetu likovnihumjetnosti u Beogradu, odsjek grafika, u klasi profesorke Katarine Zarić. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika. Učestvovala na više od 80 grupnih izložbi u zemlji iinostranstvu. Od 2009. aktivno učestvuje u brojnim grafičkim radionicama i projektima širom sveta.

Dobitnica je treće nagrade na 8. EX-YU konkursu za grafiku, Beograd 2014.

Samostalne izložbe:

2016. Sajam kulturne baštine, Cirih;
2015. Galerija“S.u.n.d”, Beograd;
2014. Centar za kulturu, Valjevo;
2014. Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd;
2011. Galerija 96, Prijedor;
2010. Centar za grafiku i vizuelna istrazivanja, Beograd;
2009. Galerija Udas, Banjaluka.

...“Tema ove izložbe su pejzaži, uglavnom jednostavni prikazi, sačinjeni od jednog ili repetativnih motiva, usamljeni predeli bez ljudskog prisustva, u kojima svetlost kreira smisaonu i hromatsku celinu. Motiv je samom sebi cilj i kao simbolička i kao piktoralna vrednost. Svetlost je glavni uzrok koji preobražava stvarni motiv u likovnu predstavu. Neosporno je značajna transformacija motiva, koja se kreće od viđenog ka predstavljenom, pomoću posmatranja i intuicije. Bitan je lični dožavljaj umetnika, osećanje koje nastaje u trenutku kada vidim (doživim) određeni predeo koji će postati artificijelna vizuelna predstava, osećanje koje se učitava u rad na ploči. Ono mi postavlja osnovni imperativ - da ga sledim, a ne da raciom utrvđujem njegovo poreklo“... dio teksta iz kataloga, autor Slađana Marinković.

Izložba će trajati do 5. septembra.