16-04-2024

Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Turistički kompleks Zavala” u Budvi

Javna rasprava o Nacrtu Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Turistički kompleks Zavala" Opština Budva i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, održaće se u organizaciji Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, u periodu od 17. aprila do 13. maja ove godine.


Foto: Prinstscreen UP Zavala (urbanističko rješenje HOTEL)

Predlozi, sugestije i komentari mogu se dostaviti na arhivu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica, radnim danima u terminu od 8 do 13 časova zaključno sa 13.05.2024. godine.

Ministarstvo će, u saradnji sa Opštinom Budva organizovati javnu prezentaciju Nacrta Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Turistički kompleks Zavala" Opština Budva, 30. aprila u terminu od 11-13h u Akademiji znanja, u Budvi.

Kako, pored ostalog, piše u Nacrtu UP Zavala, izmjene i dopune, plan Opštine Budva usredsređen je na racionalno korišćenje prostora uz očuvanje ambijentalnih vrijednosti i tradicionalne arhitekture.

Realizacija planiranih investicija, kako se navodi, doprineće ekonomskom rastu kroz stvaranje novih radnih mesta i aktiviranje lokalnog stanovništva. Smanjenje kapaciteta za 35% predstavlja ključan korak ka urbanom oporavku. Kroz dalju plansku razradu, cilj je optimizacija izgrađenih područja uz očuvanje zelenih površina, te unapređenje kvaliteta izgrađene sredine. Načela održivog turizma i visokih standarda razvoja su osnovni principi planiranja.


D.B.