27-03-2024

Jušković: Roditelji i djeca uglavnom nisu pravilno edukovani o bezbjednosti na internetu

Upotreba bilo koje društvene mreže može biti rizična, ali je moguće da djeca bezbjedno koriste sve aplikacije uz nadzor odraslih. Sa druge strane, sa masovnom raširenošću društvenih mreža prisutan je problem nasilja na internetu, te izazovi povezani sa online predatorima i pedofilima. Roditelji, ali i vlasti, sve su više suočeni sa izazovima o kojim prethodne generacije nisu morale razmišljati.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Digitalno nasilje, zloupotreba privatnih fotografija i snimaka, krađa identiteta, mejlovi sa obavještenjima o postavljenim bombama, iznude... - samo su neki od problema današnjice koji se vezuju za internet i sajber prostor.

Nažalost, dio problema su uglavnom maloljetna lica, bilo da su oštećeni, ili su zapravo oni ti koji krše zakon. A kada govorimo o zakonu, on je decidan i jasan.

"Sve zavisi da li će biti sankcionisan neko od roditelja ili sami oni, ali sankcija neće biti izbjegnuta. Mnogo djeca nisu svjesna tih izazova. Mi konstantno govorimo o dječijim pravima i ja sam stvarno neko ko podržava dječija prava. Ali takođe se zalažem da ta ista djeca moraju da znaju svoje odgovornosti i svoje obaveze", kazao je za Polis edukator za bezbjednost djece na internetu, Bojan Jušković.

Odgovarajući na pitanje koliko su roditelji ali i djeca pravilno edukovani kada je bezbjednost na internetu u pitanju, on kaže:

"U našem društvu se internet i društvene mreže genralno koriste u nekom baš ogromnom procentu koji se kreće od preko 90 odsto. Međutim, mislim da edukovanih generalno nema možda ni pet posto. Mislim na stvarno edukovane, koji nisu tu samo da bi koristili internet, društvene mreže i aplikacije, već koji su svjesni i rizika koji sam taj internet nosi. Pored svih dobrobiti, treba da budu svjesni i loših strana interneta i društvenih mreža i svega onoga što ih može zadesiti u online prostoru."

Jušković apeluje na roditelje da dobro razmisle prije postavljanja fotografija na bilo koju od društvenih mreža.

"Jedan od posljednjih izazova koji je bio je tipa "podijeli svog sina, svoj ponos". I naravno, mnogi roditelji jedva dočekaju tako nešto da bi postavili slike svoje djece. To ne sporim u dijelu da se svako od nas ponosi svojom djecom, ali na ovaj način vi predatorima dajete sliku svog djeteta, pogotovo ako dijete ima i samostalan profil pa je i označeno. U tom izazovu vi ste olakšali predatoru prilaz do tog djeteta i jednostavno ste dali svoje dijete na dlanu na taj način", upozorio je on.

Onog trenutka kada se fotografija postavi online ona više nije lično vlasništvo onoga koji je postavio, već se pothranjuje na stotine različitih servera, te Jušković savjetuje dodatni oprez.