19-07-2023

Konkurs za dodjelu 118 stipendija talentovanim učenicima

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 118 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2023/24 godinu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema objavljenom konkursu, biće dodijeljeno 45 stipendija trećeg ciklusa osnovne škole – po 15 iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta.

Talentovani učenici druge i narednih godina srednje škole dobiće 60 stipendija, po 20 iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta.

“Redovni učenici druge i narednih godina stručne škole koji se obrazuju po programu za deficitarne kvalifikacije dobiće 13 stipendija”, navodi se u konkursu.

Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici trećeg ciklusa obrazovanja osnovne škole, odnosno druge i narednih godina srednje škole koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole.

"Talentovanim se smatra učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar", kaže se u konkursu.

Navodi se da talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu mišljenja predmetnog nastavnika.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

Rok za podnošenje dokumenata je od 1. do 20. oktobra.