20-10-2018

Leonardo da Vinci je slikao genijalno zbog mane na oku

Leonardu da Vinciju je mana na oku, tačnije egzotropija ili vrsta škiljavosti, pomogla da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan, rezultati su novog istraživanja.

Leonardo da Vinci je slikao genijalno zbog mane na oku | Radio Televizija Budva

Da Vici, jedan od najslavnijih svjetskih slikara, imao je povremenu egzotropiju, vrstu oštećenja oka gdje jedno oko bježi prema van, kaže istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu JAMA.

Autor istraživanja Christopher Tyler, profesor na Univerzitetu u Londonu i na Smith-Kettlewell Eye Research Institute u San Franciscu, ističe da je gledajući njegove radove primijetio izrazitu divergentnost očiju na svim njegovim slikama.

Analizirajući smjer pogleda u šest da Vincijevih portreta, dvije skulpture, dva ulja i dva crteža, Tyler je otkrio da neki od radova ukazuju na znakove egzotropije, jer oči portreta gledaju prema vani.

Ne prikazuju sva djela samog slikara, ali i da Vinci u svojim zapisima navodi da "svaki umjetnikov portret odražava izgled samog slikara".

Tylerova mjerenja su pokazala da je da Vinci imao tendenciju škiljavosti, s jedim okom okrenutim prema vani za -10.3 stepeni kada je bio opušten. Veliki majstor, kada je bio odmoran i usredotočen, mogao je vratiti pogled ravno.

Tyler kaže da se najvjerojatnije radi o škiljavosti lijevog oka ali nije apsolutno siguran.