21-07-2023

Ljekari dopunski mogu da rade u samo jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji će, kako su kazali, obezbijediti bolju organizaciju, povezanost i efikasnije funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite po svim nivoima, kroz informaciono uvezivanje.

Ljekari dopunski mogu da rade u samo jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay.com/ilustracija)

Navodi se da je značajna novina koja se uvodi tim zakonom digitalno zdravstvo.

"Digitalizacijom zdravstvenog sistema, omogućiće se upotreba mobilnih uređaja za prikupljanje opštih i kliničkih podataka o pacijentu, prenos tih podataka zdravstvenim radnicima i pacijentima", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, digitalizcijom će se omogućiti i praćenje medicinskih parametara pacijenta na daljinu, kao i pružanje zdravstvenih usluga na daljinu u slučajevima kad se zdravstveni radnik i pacijent ili dva zdravstvena radnika ne nalaze na istoj lokaciji.

"Takođe, novina je pružanje zdravstvenih usluga putem telemedicine, i uspostavljanje komunikacione infrastrukture za bezbjednu razmjenu zdravstvenih informacija", rekli su iz Vlade.

Oni su pojasnili da telemedicina obuhvata praćenje zdravstvenog stanja pacijenta na daljinu, konsultativne zdravstvene usluge, preventivnu djelatnost u zdravstvu, dijagnostičke i terapijske postupke zasnovane na podacima koji se odnose na zdravstveno stanje pacijenta dostupnim putem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Iz Vlade su rekli da je i novina vraćanje medicine rada u javni sektor.

"Medicina rada je veoma bitna karika u sistemu zdravstvene zaštite. Vraćanjem te grane medicine u javni sektor obezbijediće se adekvatna zdravstvena zaštita zaposlenih, kao i utvrđivanje radne sposobnosti u skladu sa utvrđenim standardima", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da su specijalisti medicine rada deficitaran kadar u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Cilj je, kako se dodaje, da se predloženim zakonskim rješenjem stvore uslovi da se planiranom dinamikom dodjeljuju specijalizacije iz te oblasti i tako obezbijedi nedostajući specijalistički kadar za oblast medicine rada i odgovarajuće zdravstvene usluge, posebno kada su u pitanju profesionalna oboljenja.

Iz Vlade su rekli da je predloženo zakonsko rješenje da se dopunski rad zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika ograniči, na način da je dozvoljen u zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština i u jednoj zdravstvenoj ustanovi čiji osnivač pravno ili fizičko lice.

Prema njihovim riječima, to zakonsko rješenje ima za cilj da se dopunski rad samo organiči, ali ne i ukine.

"Kod takvog zakonskog rješenja, cijenjeno je iskustvo u razvijenijim zemljama, gdje je taj vid rada restriktivnije uređen", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, data je mogućnost da zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik može da bira u kom sektoru će da ostvaruje dodatni prihod dopunskim radom, u skladu sa ovim zakonom.

Iz Vlade su rekli da je jedna od predloženih novina uvođenje u zdravstveni sistem privatne prakse kao oblika pružanja zdravstvenih usluga.

"To znači da zdravstveni radnik koji nije u radnom odnosu, odnosno ne obavlja drugu samostalnu djelatnost ili je korisnik starosne penzije, može samostalno da obavlja zdravstvenu djelatnost, da se registruje kao preduzetnik i pruža zdravstvene usluge pod propisanim uslovima", kazali su iz Vlade.

Tim zakonom je, kako se navodi, prepoznata potreba da se i svim privrednim subjektima koji se bave uslugama turizma omogući da pružaju usluge zdravstvene zaštite koje obuhvataju dijagnostičke i terapijske postupke, zdravstvenu njegu, postupke medicinske rehabilitacije i usluge medicinskog wellnes turizma.

"Dat je i osnov za donošenje podzakonskog akta kojim će se bliže razraditi ovaj segment", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je cilj tog zakona usklađeno djelovanje javnog i privatnog sektora.

"A to znači da svi subjekti u sistemu obavljaju zdravstvenu djelatnost pod jednakim uslovima, da mogu ako to bude potreba javnog zdravstva, da budu dio zdravstvene mreže u kojoj građani ostvaruju usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključivanjem ugovora o pružanju zdravstvenih usluga sa Fondom za zdravstveno osiguranje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, jedan od glavnih ciljeva je i da se bolje iskoriste postojeći kapaciteti i prošire zdravstvene usluga koje se pružaju pacijentima na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Iz Vlade su rekli da će predložena rješenja donijeti značajne benefite za sve subjekte u zdravstvenom sistemu.