20-07-2023

Martinović: Trvđava Kosmač ne smije biti ruševina već zaštićeno kulturno dobro

Mještani Brajića su izuzetno zainteresovani da se nešto uradi na zaštiti trvđave Kosmač, da se spriječi njeno dalje propadanje i da se na pristojan način taj objekat prezentuje kao kulturno dobro mnogobrojnim posjetiocima. Kako ističe mještanin Savo Martinović, trvđava Kosmač ne smije biti ruševina već zaštićeno kulturno dobro.


Foto: Arhiva

Mještani MZ Bajići žele da skrenu pažnju na tvrđavu Kosmač, inače zaštićeno kulturno dobro u Crnoj Gori koje se nalazi u jako lošem stanju, kako bi brojni posjetioci mogli da je dožive na pravi način objašnjava Savo Martinović ispred pomenute mjesne zajednice.

"Mi kao građani Budve i kao mještani smo izuzetno zainteresovani da se makar nešto uradi, barem zaštita samog objekta, u smislu da se spriječi njegovo dalje propadanje i da se na neki minimalni način taj objekat kao kulturno dobro prezentuje svim posjetiocima. Da ga dožive kao kulturni spomenik, a ne kao ruševinu", kazao je on za Polis.


Foto: Printscreen

Upravo u te svrhe nedavno je objavljena knjiga "Zaštita i revitalizacija tvrđave Fort Kosmač na Brajićima", autora Ivana Vratnice.

"Mislim da se radi o kvalitetnom djelu, koje sve nas podsjeća da se tom spomeniku treba posvetiti veća pažnja, knjiga je dokumentovana. Radi se o istraživačkom radu u Bečkom vojnom arhivu. Prvi put se u jednoj knjizi dokumentuje puno dokumenata, fotografija iz 19. vijeka i ja sam uvjeren da će ta knjiga vrlo puno značiti o značaju tog kulturnog spomenika", kazao je Martinović.

Martinović ističe da TO Budva i JU Muzeji i galerije Budva pripremaju važan projekat vezan za tvrđavu Kosmač, sa željom da isti postane transparentan.

"Mi kao mještani nemamo punu informaciju za taj projekat, čak ni stručna šira javnost nema mnogo informacija gdje se stiglo, kakvi su planovi, prvenstveno u smislu infrastrukture, u smislu same namjene objekta nakon eventualne konverzacije i tako dalje", istakao je on.

Ovom prilikom Martinović se osvrnuo i na knjigu koja nosi naziv "Brajići", čiji je on koautor.

"Posvećena je Brajićima, i kao prostoru i kao ljudima. Radi se o publikaciji koja je monografskog karaktera, dakle, sa više vrsta sadržaja. Od prirodnih, geografskih, preko običaja, istorije do neke eventualne budućnosti Brajića u 21. vijeku", kazao je on.

Knjiga je trenutno u štampi i narednih mjesec dana bi trebala da ugleda svjetlost dana.

D.Č.