22-12-2023

Među žrtvama pucnjave u Pragu nema stranih državljana

Među žrtvama jučerašnjeg oružanog napada u Pragu nema stranaca, a 14. žrtva je sam napadač koji se ubio, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan.

Među žrtvama pucnjave u Pragu nema stranih državljana | Radio Televizija Budva

Foto: Beta/AP

Među 25 povrijeđenih su dvojica državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan Holandije, precizirala je danas češka policija.

"Policija već zna identitet svih 14 mrtvih poslije jučerašnje pucnjave. Radi se o 13 žrtava i samom napadaču. Među ubijenima nema stranaca", kazao je Rakušan javnoj Češkoj televiziji.

Većina povrijeđenih, od kojih je desetoro zadobilo teške tjelesne povrede, u stabilizovanom je stanju, samo je jedan u kritičnom, saopštili su portparoli nekoliko praških bolnica u koje se povrijeđeni prevezeni.

David K. iz sela Hostounj kraj Praga, neupadljiv i povučen, dobar student istorije na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu, iz pristojne porodice imao je dozvolu za nošenje oko sedam komada vatrenog oružja, među njima i za pušku na platformi AR-15 u civilnoj verziji kojom je ubijao.

Policija je saopštila da je u zgradi fakulteta nađeno više komada vatrenog oružja i mnogo municije koje je David K. unio u zgradu u većoj torbi, što nije izazvalo pažnju jer mnogi studenti nijesu iz Praga i nekad na predavanja dolaze se koferima i torbama.

Puška kojom je ubijao spada u civilne verzije borbenih pušaka, koristi se u sportskom streljaštvu za gađanje udaljenih meta i to ne automatski rafalom već pojedinačnim pucnjevima, a, prema procjeni stručnjaka, oružje sa opremom košta preko 6.000 eura.

Automatska verzija ove puške za civile je u Češkoj zabranjena, dok je za civilnu verziju uz klasičnu dozvolu za nošenje oružja potrebno i posebno odobrenje Policije Češke koje je napadač sa Filozofskog fakulteta imao.

U Češkoj te puške prepravljaju ili proizvode četiri preduzeća, a vlasti su demantovale lažne vijesti sa ruskih društvenih mreža koje su se širile po Češkoj da se radi o ukrajinskoj snajperskoj puški A 10, kao i da je ubica Ukrajinac.

"Ubica je Čeh", naglasio je i ministar Rakušan i apelovao je na građane da ne šire lažne vijesti i dezinformacije, a na medije da se ne bave senzacionalistički navodnim detaljima o napadaču i pucnjavi.

Policija provjerava i da li je pravi ili samo dezinformacija profil Davida K. na mreži Telegram, gdje je na ruskom jeziku pisao da mrzi sve i svi mrze njega, da želi da ubija, da ga je za napad inspirisala jedna ruska učenica koje je u decembru ubila u školi dvoje ljudi i da će možda izvršiti samoubistvo.

Eksperti su upozorili da je na profilu pisao na tako savršenom ruskom jeziku kao da mu je maternji, a takođe da se posljednji put oglasio na Telegramu u 16:55 juče, kada je već bio mrtav.

Izvor: Beta