27-09-2018

Mještani vezali Školj za Budvu da ne "otplovi"

U organizaciji NVO "Porat Budva-Pizana" juče je održan mirni građanski protest u budvanskoj luci. Nekoliko stotina građana se okupilo sa namjerom da donosiocima odluka u Podgorici poruče da je Školj budvanska svetinja od koje neće odustati.

Mještani vezali Školj za Budvu da ne

Nakon okupljanja na Trgu kod starog zvona jedan broj građana je prošetao do vrha lukobrana na Pizani, dok su drugi napravili lanac od barki i simbolično vezali Školj za Budvu da ne "otplovi" kako rekoše.



"Da nam Školj ne otplovi, kao što je mnogo stvari otplovilo nažalost", kazao je jedan od građana, dok je drugi dodao da Školj treba da ostane baš onakav kakav je bio sa minimalnim izmjenama.

"Većina Budvana i građana Budve se ne slaže sa ovom trenutnom politikom Vlade Crne Gore, koja želi naš dragulj da urbanizuje. Školj je naša svetinja, Budvani ga neće sigurno dati bez otpora", rekao je mještanin.

Kako je kazao predsjenik NVO Porat-Pizana, Jeronim Dragićević koliko će građani učiniti ovim protestom se ne zna, ali se mora pokušati.

"Ovo je glas za našu djecu za našu unučad. Odaziv građana me nije iznenadio jer je ovo građanska inicijativa, mi smo nevladina organizacija i kod nas nema partijskoj niti bilo kakvog obilježja. Mi se svi zalažemo samo za jednu stvar, a to je da očuvamo našu zelenu oazu", istakao je Dragićević.



Smatraju da je neophodno da valorizacija ostrva ide u pravcu razvoja koncepta park-šume i jednog modernog izletišta za mještane kao i za turiste, sa svim sadržajima koji predviđaju laganu rekreaciju i boravak u prirodi što nedostaje turističkoj ponudi Budve.



"Tražim od Vlade i Skupštine CG da vrate amandman koji smo podnijeli peticijom da se na ostrvu Sv. Nikola ne gradi hotel i marina, nego da ostane onakav kakav je sad, park i šuma", kazao je ispred NVO Porat- Pizana, Tihomir Fabris.

Ostrvo je kako navode jedina preostala netaknuta prirodna cijelina koju treba sačuvati za dobro svih nas kao i generacija koje dolaze.