11-01-2024

MZ Gospoština: Odlaganje otpada jedan od gorućih problema

MZ Gospoština kako joj i samo ime kaže naselje je koje je nastalo iza hotela Avala, u koje su svoje vile imali znameniti ljekari, generali i umjetnici iz nekadašnje Jugoslavije. Bile su to kuće sa lijepim vrtovima i pogledom na more. Stanovnici su decenijama mogli da se spuste do mora stepenicama koje su spajale magistralu i Trg slikara. Istina, pripadale su hotelu Avala, i kada je hotel iz državnih prešao u privatne ruke, građani su izgubili to, ali i mnoga druga stečena prava.


Foto: Printscreen

U doba nakon katastrofalnog zemljotresa, te stepenice su služile građanima da dođu do plaže Mogren. Granice naselja Gospoštine idu magistralom od Vidikovca do Lovćenske ulice pored starog budvanskog groblja, te Mediteranskom ulicom do hotela Avala. Kakvi problemi muče stanovnike Gospoštine, za emisiju Moj grad kazala je Ivanica Pavličić.

"U našoj mjesnoj zajednici imamo velik broj stambenih objekata, gdje se nije vodilo računa o broju stanova koji su dozvoljeni da se izgrade unutar zgrade, gdje nemaju jednak broj ili bar približan broj parking mjesta. To je opteretilo dodatno našu ulicu, koja je u poslednih 20 godina dodatno opterećena. Sa druge strane, nije se vodilo računa o samoj ulici da se poboljša, jer je ona po planu dvosmjerna ulica, ali je vremenom postala jednosmjerna, jer se parkiramo uz nju. Postoje i ostali problemi, na koje smo u poslednje tri godine apelovali, ali i dalje ne dolazimo do razrješenja te problematike", istakla je Pavličić.


Foto: Moj grad/Printscreen

Ona je dodala da je i odlaganje otpada jedan od gorućih problema.

"Mi uz duž ulice nemamo mjesto za odlaganje otpada, tako da moramo sami da nosimo svoje smeće. Takođe, sa radnicima iz Komunalnog preduzeća smo napravili neki dogovor, ali smo tražili da im se zapravo i olakša posao, jer nije lako posebno ne u ljetnjem periodu da idu 10-20 puta sa punim kantama otpada. Neko rješenje bi bilo da im se dodijeli električno biciklo, sa opcijom da im se stavi kanta, na to smo mi i iz MZ Stari grad apelovali i tražili, ali još uvijek nismo dobili odgovor. Smatram da bi bilo sa ljudskog aspekta bilo u redu da se tim ljudima olakša posao, a i nama da se brže odnosi smeće i da se ne stvara ružan izgled naselja", dodala je ona.

Pavličić: U ovom naselju nekad je bilo lijepo odrastati

"U ovom naselju nekad je bilo lijepo odrastati, nije bilo ograda, svi su bili dobrodošli kroz svačije dvorište. A sada svaka parcela ima ograde, svašta se radilo u katastru. Smatram da bi trebalo malo da preispitamo svoje vrijednosti", istakla je ona.

Predsjednik MZ Gospoština Ljubo Radonjić davno je predao inicijativu za ozelenjavanje dijela oko groblja.

"Čak je i projekat rađen, ali nikada nismo dobili odgovor. Nekada je groblje bilo borićima ograđeno, ali je tada i grad bio manje izgrađen, tako da bi trebalo taj dio ozeleniti. Dugujemo precima toliko ali i ljudima koji dođu da posjete nečiji grob", zaključila je Pavličić.

D.Č.