07-02-2022

Brojni problemi sa kojima se suočavaju stanovnici Gospoštine

Planom i budžetom Opštine Budva za 2015. godinu bila je predviđena rekonstrukcija ulice Gospoština, nekadašnja Primorskog bataljona, ali do realizacije još nije došlo, kažu u Savjetu te mjesne zajednice, koja se nalazi u centru grada.


Foto: Arhiva

Muku muče i sa odlaganjem otpada, lošom rasvjetom, kao i bukom. Saradnja sa lokalnom samopuravom nije na zavidnom nivou, ali kako navode, to ih neće obeshrabriti da i budućem periodu šalju inicijative i predloge za bolje funkcionisanje.

Brojni su problemi sa kojima se suočavaju mještani Mjesne zajednice Gospoština. Budući da se nalaze u blizini Starog grada, imaju i zajedničkih problema.

Kako je za "Polis" kazala sekretarka Ivanica Pavličić, rekonstrukcija ulice, bolje rješenje za komunalni otpad i postavljanje ograde oko starogradskog groblja spadaju u prioritetne projekte.

"Jedan od glavnih problema je naša ulica u kojoj je potrebna rekonstrukcija. Ona je bila predviđena planom i programom budžeta 2015. godine. Takođe, problem je i starogradsko groblje koje bi trebalo da se ogradi, da se dobije privatnost i da se sredi i održava bolje. Podnijeli smo i par inicijativa Komunalnom preduzeća u vezi odvoza smeća, gdje smo predložili da se postave kante, jer mi unazad 20 godina imamo problem. Nemamo kontejner u naselju, već su nam solucije ili kod starogradskog groblja ili kod marketa "Voli" ", istakla je ona.

Vjerujući da treba tražiti praktičnija rješenja, ova mjesna zajednica podnijela je inicijativu da se problem odvoza smeća riješi na drugi način.

"Da se kupi električni trocikl koji bi mogao da ide po naselju i da prazni kante koje bi se postavile, da bi koliko-toliko bilo urednije", rekla je Pavličić.

Slaba osvijetljenost naselja, kao i buka, naročito su izraženi tokom sezone.

"Inicjativama smo tražili da se gradske službe pokrenu, da bolje odgovaraju na naše zahtjeve, a predložili smo i da se formira call centar koji bi se reklamirao u toku cijele godine, gdje bi građani i turisti mogli konkretno da pozovu samo taj broj koji bi kasnije delegirao gradskim službama da dođu i po hitnom postupku riješe problem, a opet bi oni dobijali neki feedback, bilo putem mejla ili poruka, gdje bi podigli nivo kvaliteta usluga i van i u toku sezone", naglasila je sekretarka MZ Gospoština.

Mjesne zajednica Gospoština i Stari grad, kao i Savjet roditelja su podnijeli inicijativu da se postavi zeleni semafor za djecu, na šta su iz Sekertarijata za komunalno stambene poslove dobili odgovor da će uslijediti rekonstrukcija glavnih semafora radi bezbjednosti djece i pješaka.

Osim ovog pozitivnog primjera, iz lokalne samouprave, iako su zakonski u obavezi, mjesnoj zajednici nijesu dobili odgovore na inicijative i urgencije koje su slalli više puta, kazala je Pavličić, naglasivši da će oni i u narednom periodu ukazivati na goruće probleme u centru grada koji se odražavaju i na kvalitet života mještana, ali i na odvijanje turističke sezone.



M.S.