14-12-2023

MZ Lapčići: Aktivnosti u punom zamahu - od novih autobuskih stajališta do planova asfaltiranja puta i uređenja pješačkih staza

U Mjesnoj zajednici “Lapčići” sprovode se brojne aktivnosti. U toku je postavljanje klupa, urađeno je novo autobusko stajalište, radovi na crkvi Svetog Luke teku planiranom dinamikom, a ono što slijedi je dodjela novogodišnjih poklona za najmlađe.


Foto: Budva 086

Za sljedeću godinu u planu je asfaltiranje puta, postavljanje javne rasvjete i u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva na ovom području biće napravljene i pješačke staze.

Kontinuirano se sprovode aktivnosti koje ne samo da unapređuju kvalitet života, već i grade snažan osjećaj zajedništva među mještanima.

"Mi stalno radimo ponešto. Trenutno se postavljaju klupe kroz cijelo selo i radi se na izgradnji crkve. Napravili smo moderno stajalište, a za Novu godinu se spremamo da podijelimo djeci poklone", kazao je za Polis predsjednik MZ Lapčići, Miodrag Radonić.

Po prvi put ove godine otvoren je i turistički info-punkt u Lapčićima. Ova inicijativa ne samo da obogaćuje turističku ponudu, već se smatra da podstiče i lokalni razvoj.

"Pošto smo krenuli da se malo jače razvijamo, više je i zahtjeva prema lokalnoj samupravi. Sad imamo projekat za sljedeću godinu, nekih 400-500 metara asfaltnog puta da riješimo, nešto malo rasvjete. Nismo preskočili, nego smo morali da sačekamo i to će najvjerovatnije biti riješeno početkom naredne godine. Sa Turističkom organizacijom smo se takođe dogovorili za pješačke staze. Ispod samog sela imamo jedan lijepi stari mlin koji je u prilično lošem stanju. U pitanju je veći objekat i sa Turističkom organizacijom smo razgovarali da nešto uradimo po tom pitanju", dodao je Radonić.


Radonić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Fokus je i na očuvanju prirode, pa se u velikoj mjeri vodi računa da na ovom području ne dođe do neplanske i prekomjerne gradnje.

"Radili smo studiju lokacije prije 10-12 godina, jer su ljudi već krenuli da grade van gabarita. Sada idemo i na proširenje studije DUP-a i mislim da ćemo da uspijemo. Mi smo selo koje nije napadnuto kao okolna i nadamo se da ćemo uspjeti da sačuvamo prirodne resurse", naveo je predsjednik MZ Lapčići.

I pored upućivanja brojnih apela svim nadležnim institucijama s urgentnim zahtjevom za zaštitu interesa stanovnika sela Lapčići čija je sloboda kretanja i bezbjednost ugrožena ponašanjem turskog državljanina, ovaj problem do danas nije riješen.

"Sekretarijat za zaštitu imovine je sve poslao u Podgoricu još prije deset mjeseci i nemamo nijedan odgovor. To je baš veliki problem", ukazao je Radonić.

Vodosnabdijevanje još uvijek nije u potpunosti riješeno i uglavnom je problematično tokom ljetnjih mjeseci. Ali, kako ističe Radonić, ove godine nisu imali nijednu žalbu od strane mještana.