14-08-2014

MZ: Putnica iz Nigerije bez simptoma ebole, ali pod nadzorom

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije (širenje zaraze ebole na sve veću teritoriju u pogođenim državama zapadne afrike uz uspostavljanje širenja infekcije u urbanim centrima kao i saopštenja generalne direktorke svjetske zdravstvene organizacije od 08. avgusta da trenutna epidemija ebole predstavlja javno – zdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja, ministarstvo zdravlja saopštava kako je Crna Gora „bezbjedna i sigurna destinacija za život i boravak“.

MZ: Putnica iz Nigerije bez simptoma ebole, ali pod nadzorom | Radio Televizija Budva

Iako je trenutni rizik od izlaganja virusu Ebole za putnike u međunarodnom saobraćaju i strane turiste koji borave u zemljama pogođene Ebolom nizak, shodno važećim zakonskim propisima i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, putnici koji su boravili ili dolaze iz zemalja pogođeni epidemijom, stavljaju se pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, kako je postupljeno u slučaju putnice iz Nigerije.

Putnica koja je zdrava i bez simptoma oboljenja Ebole, stavljena je pod nadzor zdravstvene službe u mjestu trenutnog boravka.

Od momenta pogoršanja epedemiološke situacije u zemljama Zapadne Afrike, Ministarstvo zdravlja koordinira aktivnostima zdravstvenog sistema i drugih organa državne uprave, u cilju smanjenja rizika od unošenja virusa Ebole u Crnu Goru.

Imajući u vidu da sve preventivne mjere dostavljene od strane Ministarstva zdravlja, sprovode svi nadležni organi, nema mjesta uznemirenju građana, kao ni turista koji borave u Crnoj Gori.

O razvoju epidemiološke situacije u zemljama Zapadne Afrike i eventualnog širenja virusa van afričkog kontinenta, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje će blagovremeno informisati javnost putem saopštenja, koja će redovno biti ažurirana na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.