09-08-2014

Ne preporučuje se putovanje u države pogođene ebolom

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zaraze Ebole na sve veću teritoriju u pogođenim državama zapadne Afrike, uz uspostavljanje širenja infekcije u urbanim centrima, raste mogućnost da stanovništvo i turisti u tim državama dođu u kontakt sa inficiranim ili bolesnim osobama.

Ne preporučuje se putovanje u države pogođene ebolom | Radio Televizija Budva

Zato je Generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), juce objavila da trenutna epidemija Ebole u zapadnoj Africi predstavlja javno-zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, zbog svega navedenog, ne preporučuju do daljnjeg putovanja u Ebolom pogodjene države Afrike.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje kontinuirano prate razvoj epidemiološke situacije i preporuke SZO o čemu će javnost biti blagovremeno obavještavana.

Informacije o epidemiološkoj situaciji u vezi Ebole se redovno ažuriraju i dostupne su na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Podsjetimo, ebоlа је tеškо аkutnо virusnо оbоljеnjе. Bolest obično počinje iznеnаdnоm pојаvоm grоznicе, izraženom slabošću, bоlоvima u mišićimа, glavi i ždrijelu. Nаkоn tоgа јаvljајu sе pоvrаćаnjе, prоliv, osip, pоrеmеćај funkciје јеtrе i bubrеgа, te intеnzivnо unutrаšnjе i spоljаšnjе krvаrеnje uz koje često može doći do оtkаzivаnjа bubrеgа, zаhvаćеnоsti centralnog nervnog sistema i stanja šоkа sа oštećenjem funkcije brојnih оrgаnа. Еpidеmiје еbоlе јаvljајu sе uglаvnоm u zаbаčеnim sеlimа Cеntrаlnе i Zаpаdnе Аfrikе, blizu trоpskih kišnih šumа.