20-10-2023

Nasilje nad ženama: Jerotić: Ne daš na sestru, a dižeš ruku na ženu

U Crnoj Gori nasilje u porodici, naročito nasilje prama ženama, spada u skrivene i visoko stigmatizovane teme. Fizičko nasilje najlakše je prepoznati, ali da ne treba umanjiti značaj verbalnog( riječ zna biti jača i od mača) ili ekonomskog nasilja. Ekonomska zavisnost je možda najveći razlog zašto žrtve trpe nasilje i dugo ostaju u nezdravoj zajednici”, ocjena je predsjednika NVO Pandora Aleksandra Jerotića.


Foto: Pixabay

Nasilje nad ženama i dalje je prisutno u Crnoj Gori i zahtijeva bolji odgovor organa i institucija ali i društva kao cjeline. Postoji više vrsta nasilja koje trpe žene.

"Pored fizičkog nasilja koje je najdegutantnije jer živimo u 21. vijeku, postoji i psihičko, verbalno i ekonomsko nasilje. Psihičko i ekonomsko nasilje je najzastupljenije i ono o čemu se ne govori je seksualno nasilje", kazao je za Polis Jerotić.


Foto: Polis/Printscreen

U Crnoj Gori broj krivičnih preksršajnih građanskih predmeta ukazuje na kontinuirani trend ili čak porst slučajeva nasilja u prodici bez obzira da li se radi o realnim pokazateljima ili privodno nastalo zbog pojačanih aktivnosti. Ipka, žrtve nisu uvijek spremne da prijave nasilje.

"Žene ne prijavljuju nasilje iz više razloga, da li je to uticaj okoline, osnovne porodice iz koje su potekli, tako i porodice supružnika. Trpe iz ekonomskih razloga zato što su nezaposlene. Na primjer: "Ne možeš da radiž, moraš da čuvaš djecu", najdegutantnija je situacija kada žena mora da traži novac za svoje lične potrebe, a to uglavnom i nije neki veliki iznos. Ženama treba omogućiti da budu ekonomski nezavisne jer kada su nezavisne onda prestaje svaka priča o nasilju. U poslednje vrijeme me raduje to da je mentalitet ljudi kod nas počeo da se mijenja, jer niko nije stvorio dijete da bi ga neko drugi maltretirao, jer sjutra će i to dijete da ima svoje dijete. Pođite uvijek od sebe i od onoga što imate kod kuće, ne daš na sestru, a dižeš ruku na ženu", kazao je on.

Zanemarivanje, ćutanje ne smije zamijeniti pravnu obvezu građana da prijave nasilje nad ženama i time spriječe njegovo dalje razvijanje u nepovratni proces uništavanja žrtve.

D.Č.