16-08-2023

„Novo varvarstvo“ - antropološka studija Bojana Jovanovića na predstojećem Festivalu „Ćirilicom“

U ponedjeljak, 28. avgusta, na Trgu između crkava festival „Ćirilicom“ predstavlja knjigu „Novo varvarstvo” filozofa, antropologa i književnika Bojana Jovanovića. Knjiga je objavljena u izdanju novosadske „Adrese”.


Foto: Narodna biblioteka Budve

"U poznatoj periodizaciji čovjekovog kulturnog razvoja, nakon divljaštva i varvarstva započeo je period civilizacije koji do danas nije dobio i opšteljudski karakter. Izvan civilizacijski utvrđenih granica, od davnina žive i ljudi na nižem kulturnom nivou, prema kojima pripdanici civilizacije imaju ambivalentan odnos. Braneći se od njih kao nepoželjnih, osjećaj suprotnosti iskazuju i težnjom da ih porobljavaju i koriste kao resurs svog daljeg razvoja. Zbog takvog odnosa je varvarstvo postalo dvoznačan pojam koji je svoj pozitivan ili negativan smisao dobijao u zavisnosti od onog ko ga koristi", naveli su iz Narodne biblioteke koja sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore i ove godine organizuje Festival.

„Novo varvarstvo“, antropološka studija Bojana Jovanovića, odgovara na pitanja šta je savremeno varvarstvo i ko su novi varvari. Kako autor smatra, varvarstvo nije samo kulturno-istorijsko određenje njegove davne prošlosti već i aktuelni potencijal kojim se on potvrđuje tokom istorije do danas.

"Ispoljavajući se samo kroz različite forme i koristeći razvijena tehnološka sredstva, ono je antropološka konstanta prepoznatljiva u njegovom odnosu prema drugima. To varvarstvo se ispoljava i u raznim oblicima suptilne agresije, dolazeći danas do posebnog izražaja u virtuelnoj realnosti i aktivnosti anonimnih „hejtera”. Istorijski kontinuitet ovakvog čovjekovog ponašanja pokazuje i njegovu današnju aktuelnost, a ono što razlikuje nekadašnje od sadašnjeg varvarstva jesu nova sredstva koja koriste pripadnici civilizacije u svom negativnom odnosu prema drugima. Varvarstvo je veliko iskušenje za savremenog čovjeka da koristeći najsavršenija tehnološka sredstva ispolji tamnu stranu svoje prirode prema drugome, ali je ono i veliki izazov da energiju svog arhaičnog bića iskaže na kreativan način i humano potvrdi sebe", kazali su iz Narodne biblioteke Budve.