01-09-2021

NVO Eko centar Budva: Reciklaža limenki na festivalu Sea dance

NVO Eko centar Budva je u okviru projekta Svaka limenka se računa, finansiranog od strane Recan fondacije za reciklažu limenki za piće, svojim projektnim aktivnostima dala doprinos i bila ekološki dio Sea dance Festivala.

NVO Eko centar Budva: Reciklaža limenki na festivalu Sea dance | Radio Televizija Budva

Foto: EKO centar Budva

"Posjetiocima Festivala uz muziku Tale of us, Sajsi MC, Klinac, Ognjen, Audiostorm, P.S, O.G. FEAT Distortion I Necke omogućili smo da se informišu kod naših aktivista i odlože limenku, a samim tim i učestvuju u kreativnoj izradi PIxselate odnosno umjetničkog performansa ponovne upotrebe limenke koja se može neograničeni broj puta reciklirati.", saopšteno je iz NVO Eko centar Budva.

Reciklažom limenki ostvaruje se ušteda 95% energije, 95% se umanjuju izduvni gasovi, za 97% se smanjuje zagađenje vode.

Cilj NVO Eko centar Budva sa projektom "Svaka limenka se računa" bio je skretanje pažnje posjetiocima Festivala na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posledica po životnu sredinu kroz direktan doprinos razdvajanja otpada odnosno limenki.



"Pandemija na globalnom nivou pokazala je koji je značaj prirode za naše zdravlje i mi nemamo drugu opciju osim prijateljstvo sa prirodom što znači brigu, pažnju, čuvanje, a to se jedino može postići razdvajanjem otpada, reciklažom.", poručili su iz ove NVO.



Mladi aktivisti nastaviće svoje radnje na plažama budvanske rivijere gdje su postavljene kutije za odlaganje limenki jer na ovakav način se razvija navika o pravilnom upravljanju ambalažom sa ciljem podizanja svijesti o zaštiti životne sredine.