15-09-2023

NVO „Grupa građana BU2” povodom Međunarodnog dana demokratije: U društvu velikih podjela, želimo da budemo inicijatori povezivanja

Danas, čitav svijet objeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine pozivanjem svih država članica da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti, podsjećaju iz NVO "Grupa građana BU2".


Foto: "NVO Grupa građana BU2"

"Generalna skupština UN je 2007. donijela odluku o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obiljelažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala. Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokratije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN-a. Tada je potvrđen stav da je demokratija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života.

"Mi u NVO "Grupa građana BU2" želimo da u 2023. godini, i godinama koje nam dolaze u državi u kojoj su sve demokratske vrednosti na ispitu, doprinesemo promociji vrijednosti Evropske unije i onoga što one znače za građane. U društvu velikih podjela, želimo da budemo inicijatori povezivanja. Jer verujemo da su istinske reforme i evropske integracije najbolji način koji će dovest da i građanke i građani Crne Gore žive u modernom, demokratskom i uređenom društvu", zaključuje se u saopštenju NVO "Grupa građana BU2" .