16-03-2023

NVO Prima: Gdje smo, a gdje želimo da budemo kada govorimo o učešću mladih?

NVO Prima organizovala je u Podgorici okrugli sto pod nazivom “Kreiranje preporuka za rješavanje problema zapošljavanja i zapošljivosti mladih”, koji se realizuje u okviru projekta "WB&T for EmploYouth - Podrška zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

NVO Prima: Gdje smo, a gdje želimo da budemo kada govorimo o učešću mladih? | Radio Televizija Budva

Foto: NVO Prima

Na okruglom stolu predstavnici različitih institucija i organizacija civilnog društva, imali su priliku da se bliže upoznaju sa rezultatima Indeksa učešća mladih, koji NVO Prima, u saradnji sa partnerima, objavljuje već šesti put. Indeks objedinjuje relevantne podatke o položaju mladih na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, pomoću kojih se prati napredak i upozorava na negativne fenomene koji utiču na njihov život.

Ono što je važno istaći jeste da je ovaj Indeks kreiran sa idejom da se stvori konkretan alat koji će moći da koriste kako organi vlasti tako i organizacije civilnog društva sa ciljem da sistematski identifikuju i rješavaju probleme u vezi sa učešćem mladih u zemljama obuhvaćenim ovim projektom.

Aida Perović, nacionalna koordinatorka Mreže Omladinski HUB i izvršna direktorica NVO Prima, navela je da ogroman procenat mladih želi da napusti i Crnu Goru i region i da nas taj podatak mora otrijezniti i motivisati da stvaramo omladinske politike koji će te mlade zadržati u matičnoj zemlji.

Viša istraživačica javnih politika u NVO Prima, Aleksandra Gligorović, ističe važnost što hitnijeg usvajanja novih zakona i strategija koji se tiču mladih:

“Neophodno je što prije usvojiti novu Strategiju za mlade, ali i Zakon o mladima, kako bi i na lokalnom i na nacionalnom nivou mogli da se kreiraju Akcioni planovi i kako bi se nastavilo sa sprovođenjem omladinske politike u Crnoj Gori.”

Takođe, na okruglom stolu je predstavljen izvještaj “Gdje smo a gdje želimo da budemo kada govorimo o političkom, ekonomskom i društvenom učešću mladih”, a učesnici događaja su dali svoje preporuke koje bi podstakle poboljšanje ekonomskog položaja mladih.

Vjera Mitrović-Radošević iz Centra za stručno obrazovanje, kao primjer dobre prakse ističe kampanju Stručno je ključno:

“Bilo bi dobro sistematizovanije prići izučavanju razloga zbog čega neka osoba upisuje baš određeni smjer u srednjoj školi ili fakultetu, kako bi te mlade osobe bile usmjeravane na profile obrazovanja koji će im obezbijediti brži dolazak do posla kojim bi bili zadovoljni.”

Ljiljana Nišavić iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ističe važnost umrežavanja sa Centrima za socijalni rad, kako bi zajedno motivisali mlade da učestvuju na različitim programima za stručno osposobljavanje i prekvalifikacijama koje ova institucija organizuje, posebno imajući u vidu činjeniu da Centri za socijalni rad imaju direktan kontakt sa najugroženijim slojevima stanovništva.

Zlatko Popović iz Uprave za inspekcijske poslove je kazao da mladi koji zadobiju teške povrede ili trajni invaliditet zbog propusta u zaštiti na radu, tako trajno nestaju sa tržišta rada i postaju socijalni slučajevi:

“Neophodno je da se kroz obrazovni sistem radi kroz princip prevencije - na najranijem nivou obrazovanja se može organizovati edukacija o zaštiti i zdravlju na radu. Pozitivna praksa razvijenih zemalja je da se to kroz igru i animacije radi već sa djecom u vrtiću a kod nas bi, za početak, bilo dobro da se ova tema uvrsti u obavezne sadržaje u srednjim stručnim školama i tehničkim fakultetima, iz kojih se i dobija kadar koji radi na mjestima koja nose veći rizik od povreda na radu”, objasnio je Popović.

Projekat “WB&T for EmploYouth – Podrška zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa” finansira Evropska komisija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave u Crnoj Gori.