05-09-2023

NVO Udruženje podstanara: U Crnoj Gori cvjeta ogromna siva zona poslovanja

Pod prećutnim nečinjenjem, a samim tim odobrenjem države Crne Gore to jeste njenih institucija, odvija se najusnosnije poslovanje o kojem sanjaju poslodavci i privatni preduzetnici širom svijeta. Cvjeta ogromna siva zona poslovanja, saopšteno je iz Udruženja podstanara Crne Gore.

NVO Udruženje podstanara: U Crnoj Gori cvjeta ogromna siva zona poslovanja | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels

"Naime, u Crnoj Gori imate rentijerstvo van svih zakonskih okvira. Godisnje možete zaraditi minimalno od 5.000 do ko zna koliko desetina i stotina hiljada eura neoporezovanog profita. Dovoljno je da imate nekretninu za izdavanje, ili Agenciju za prodaju ili rentiranje nekretnina ili jednostavno postavite oglas u bilo kojem mediju ili putem internet da imate nekretninu za rentiranje", navode u saopštenju.

Iako države Crna Gora ima Zakon o Nelegalnom poslovanju koji propisuje kako i pod kojim uslovima se mogu oglašavati i rentirati nekretnine, ipak, kako ističu, Zakon se ne poštuje.

"A na čiju štetu? Fenomen je što se pomenuto poslovanje obavlja potpuno javno bez zakonskih posledica. Toliko je unosam posao i zarada od rentiranja da se bilježi sve veći broj otvaranja legalnih ali i ilegalnih Renta Agencija čak i od strane stranih državljana. Na taj način stotine hiljada, milioni eura prolaze od ruke do ruke van finansijskog i legalnog poreskog Sistema države. Da li možemo govoriti čak i o pranju novca koje državni organi i donosioci odluka aminuju. Da li i samo oni imaju učešća u tome?Pitanja su za nadležne organe", ističu u saopštenju.

Sa druge strane, kako dodaju, ima podstanara koji više ne mogu podnijeti teret podstanarstva bez ikakve zaštite i pomoći države.

"Imate poštene građane Crne Gore koji jednostavno više nemaju načina pošteno doći do krova nad glavom niti spokojno i mirno živjeti u ipošteno plaćenim iznajmljenim stanovima. Pri tome bivaju preko noći izbacivani na ulicu jer je ”stigla bolja ponuda”. Zato NVO Udruženje podstanara Crne Gore zna što mu je činjeti uostalom ono i što je najavilo a to su krivične prijave protiv svih aktera nelegalno poslovanja a na štetu građana Crne Gore u ovom slučaju nezaštićenih i do krajnjih granica življenja ugroženih podstanara", zaklučuje se u saopštenju.