15-07-2020

O Čehovu

Na današnji dan 1904. godine preminuo je čuveni ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, čiji se stil odlikuje jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku.



Pozorištu je otvorio nove puteve i sam stvorio novi dramski oblik "lirsku dramu" i izvršio ogroman uticaj na svjetsku literaturu, posebno dramu.

Pisao je kratke humoreske, novele i pripovjetke, a slavu je stekao pišući pozorišne komade i drame.

Po profesiji je bio ljekar, ali mu je književnost bila strast, otuda potiče i njegova izjava da mu je medicina zakonita supruga, a literatura ljubavnica. Umro je sa samo 44 godine, a za to vrijeme napisao je 17 drama i oko 600 priča, te se smatra jednim od najvećih novelista evropskog realizma.

Iako je umro prerano i to na vrhuncu stvaralačke snage Čehov je bio jedan od najznačajnijih ruskih pisaca. Njegova djela proučavaju se na brojnim svetskim univerzitetima, a mnoga od njih doživela su svoju filmsku i televizijsku verziju.

Njegova sestra Marija Maša osnovala je Čehovljev muzej na Jalti i donirala njegove stvari muzeju u rodnom Taganrogu. Ostatak života provela je u radu na očuvanju književnog opusa svoga brata.

Djela: drame “Galeb”, “Tri sestre”, “Ujka Vanja”, “Višnjik”, novele i pripovijetke “Čovjek u futroli”, “Arhijerej”, “Kuća na sprat”, “Dušica”, “Tri godine”, “Ogrozd”, “Paviljon broj 6”, “Stepa”, “Seljaci”, “Činovnikova smrt”, “U uvali”, zbirke humoreski “Melpomenine bajke”, “Šarene priče”.