17-08-2018

Ograničena je visina mjesečnih članarina za mlađe sportiste

Mjesečna članarina za sportiste mlađe od 16 godina u sportskim organizacijama koje se na bilo koji način sufinansiraju iz budžeta države odnosno opštine ne može biti veća od šest odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini što trenutno iznosi oko 30 eura, definisano je novim Zakonom o sportu.

Ograničena je visina mjesečnih članarina za mlađe sportiste | Radio Televizija Budva

Ovo važi i za sportske organizacije koje se sufinansiraju iz budžeta privrednog društva čiji je osnivač država, odnosno opština, prenosi portal Roditelji.me.

Prosječna mjesečna neto zarada u Crnoj Gori u 2017. godini svakog mjeseca iznosila je nešto više od 500 eura.

Ministarstvo sporta nedavno je objavilo Odluku o raspodjeli sredstava sportskim subjektima u 2018.godini.

Novim Zakonom je predviđeno vođenje sistema dječjeg sporta odnosno sprovođenja javnog poziva sportskim klubovima za sufinansiranje članarina za djecu, u cilju uključivanja što većeg broja djece u sportske aktivnosti.

„U tom kontekstu sufinansiraćemo bazične sportove koji su ključni za pravilan razvoj djeteta, imajući u vidu njihovu zastupljenost, masovnost i tradiciju“, najavio je ministar sporta Janović.

Benefiti navedenog sistema biće, kako je rekao, višestruki, s obzirom na to da su klupske članarine za djecu veliko opterećenje za budžet roditelja, naročito u slučajevima gdje se više djece iz jedne porodice bavi sportom.

Vlada će, tim vidom subvencioniranja, kako je dodao, ne samo podstaći što veći broj djece da se bave sportom, već će i finansijski podržati sportske klubove.

Podsjećamo, "bavljenje sportom u klubovima koji se finansiraju iz opštinske kase mora biti besplatno", stav je lokalne samouprave.

Sportski klubovi čiji je osnivač Opština Budva ne naplaćuju članarinu. Ovo ne važi za sve klubove, kako je veliki broj roditelja to shvatio, već isključivo za one čiji je osnivač opština Budva.

Stav Opštine da klubovi čiji je ona osnivač u 100 posotnom procentu ne naplaćuju članarinu već je dalo rezultate, kazao je ranije rukovodilac sektora za sport u Sekreterijtu za društevne djelatnosti, Saša Dakić.