30-04-2024

Opština Budva podnijela tužbu Upravnom sudu; Jovanović: Tražimo da se ugovor koji je zaključen sa Morskim dobrom ispoštuje do zadnjeg slova

Opština Budva je podnijela tužbu Upravnom sudu za poništenje zaključka Crne Gore donesenog 4. aprila ove godine. Ovaj zaključak odnosi se na davanje saglasnosti Morskom dobru za ustupanje Luke Budva Opštini Budva. Takođe, traženo je i odlaganje izvršenja pomenutog zaključka.


Foto: Printscreen/RTV Budva

Centru za alternativno rješavanje sporova je podnjela je zahtjev da se Ugovor koji je zaključila sa Morskim dobrom ispoštuje do poslednjeg slova, izjavio je za Polis na TV Budva, predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović.

Jovanović ističe da je zaključak Vlade veoma pogrešan, te da je Opština Budva uradila sve što je u njenoj moći da izvrši peruzimanje Luke Budva i to mirnim putem.

Tim sporazumom je, kako objašnjava, definisano da će prethodni zakupac, mirnim putem, uz isplatu određenih novčanih sredstava koja su odobrena na Skupštini posebnom odlukom, bilo predviđeno da do tog mirnog rješavanja situacije dođe, ali da se to nije desilo.

"Takođe, želim da obavijestim javnost da, na žalost, Opština Budva nije bila u saznanju da prije nego što je zaključen ugovor sa Opštinom Budva Morsko dobro obavijestilo prethodnog zakupca da nema nikakav pravni osnov da boravi na ovom prostoru i da vrši ovu djelatnost. Tako da je Opština dovedena u zabludu od strane Morskog dobra iz razloga što je dva mjeseca nakon što je prethodni zakupac obavješten da nema pravni osnov i da treba da napusti ovaj lokalitet, zaključen sporazum, a da Morsko dobro nije moglo sa tim da raspolaže. Odnosno, Morsko dobro nije imalo pravo da potpiše taj sporazum iz razloga što nije oslobodilo prostor od prethodnog zakupca i na taj način je dovelo Opštinu Budva u zabludu", kazao je Jovanović.



Odlukom Vlade nisu zaštićeni interesi građana Budve

Jovanović smatra činom izdaje i najveće prodaje lokalnih interesa obavještenje od Morskog dobra i direktora Mladena Mikijelja Vladi da inicira poništenje sporazuma između Opštine Budva i Morskog dobra.

"Zaista ne mogu da vjerujem da se neko u Morskom dobru opedijelio za taj način, vjerovatno vođen nekim političkim interesima, vođen izbornom kampanjom, želeći da stekne neke jeftine političke poene ili neku izbornu prednost, iniciralo je dakle, iz Morskog dobra jedan nedopustivi čin, a to je raskid Ugovora gdje Luka Budva neće biti vraćena građanima. Zaista je nevjerovatno i da Vlada trenutna donosi odluku protiv interesa građana Budve, protiv Udruženja ribara, protiv brojnih građana, koji evo 20 godina čekaju da se ovaj prostor preduzme samo da bi se stekao određeni politički poen", kazao je on.

Posebno zabrinjava zaključak da je predviđeno ustupanje Luke privatnom licu. Prema riječima Jovanovića, tu, kako kaže, očigledno leži i stvarna namjera zbog čega je došlo do poništenja zaključka i zbog čega ovaj prostor neće biti ustupljen građanima Budve.

"Očigledno se vrtimo u istoj praksi da će ovim prostorom u nekom narednom periodu ne da upravlja Morsko dobro kako možemo da čujemo u predizbornom periodu, već će da upravlja neki privatni zakupac, novi, za čije inerese postupaju očigledno određeni ministri u Vladi i menadžment Morskog dobra. Opština Budva je podnijela tužbu Upravnom sudu radi poništenja zaključka Vlade, takođe je podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja tog zaključka, a ukoliko do toga ne dođe Opština Budva stiče pravo da sudskim putem traži odlaganje izvršenja tog zaključka i naravno podnijeli smo predlog Centru za alternativno rješavanje sporova, gdje tražimo da se Ugovor koji je Opština Budva sa Morskim doborom zaključila ispoštuje do zadnjeg slova", rekao je Jovanović.

Kako dodaje, želi da ukaže na veliku problematičnost za svo ovo vrijeme, a to je da je Morsko dobro dozvolilo prethodnom zakupcu da vršeći privatnu djelatnost na ovom prostoru ubira nezakonito enormne prihode koji su trebali da pripadu Opštini Budva, koji su trebali da pripadnu građanima Budve.

"I ta sredstva su trebala da budu uložena u revitalizaciju ovoga prostora, jer vidimo na šta ovaj prostor izgleda. I ove godine dočekujemo ljetnju turističku sezonu, prsotor nije stavljen u javnu funkciju, kretanje je ogrničeno, a ni danas ne znamo gjde će završiti sredstva koja je prethodni zakupac ubira", zaključio je Jovanović.