04-04-2024

Porast odobrenja za smeštaj u Budvi; Šćepanović: Strani gosti svjesniji obaveza nego domaći

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, Sekretarijat za privredu Opštine Budva i Turistička organizacija opštine Budva i ove godine sprovode zajedničku akciju pod nazivom „Registruj smještaj u par koraka i budi odgovoran prema zajednici“.


Foto: Pexels Alexander Nadrilyanski

Rukovodlac Sektora za turizam Opštine Budva, Đorđe Šćepanović, podsjetio je da su uvedene dodatne olakšice u postupku registracije smještaja i umanjen je iznos taksi sa 11 na ukupno 8 eura.

"Prošle godine smo u saradnji sa kolegama iz TOB-a proveli istu kampanju, pojednostavili proceduru i smanjili broj taksi, a takođe smo ukinuli poresko uvjerenje Uprave tadašnjih prihoda i carina Crne Gore. Ove godine smo uklonili poresko uvjerenje Uprave javnih lokalnih prihoda Opštine Budva, odnosno porez na nepokretnost. Građani koji se bave ovom vrstom djelatnosti više ne moraju da dobijaju taj dokument. Ovogodišnja kampanja donosi još veće olakšice", rekao je Šćepanović gostujući u Jutrom iz Budve.

Koraci za postupak registracije

Primjetan je porast prijava smještaja ove godine, a određene agencije i sajtovi više ne prihvataju stambene jedinice bez odobrenja, što, kako kaže, smatra pozitivnim razvojem.

Stranci u velikom broju prijavljuju svoj smještaj

"Primetan je interes stranaca, na primjer, Turci uzimaju dosta naših objekata u zakup na period do pet godina, ima dosta Rusa, Ukrajinaca, Britanaca, Engleza, Amerikanaca, pa čak i Poljaka od nedavno. Uobičajeno je prisustvo gostiju iz Srbije i Bosne, a oni redovno prijavljuju svoj smještaj. Mislim da su strani gosti svesniji obaveza nego domaći", kaže Šćepanović.

Nakon izvršene sistematizacije u Sekreterijatu za privredu osnovano je odjeljenje Turističke inspekcije u okviru sekreterijata, i tu će pored dvoje postojećih, biti još tri turistička inspektora kao i koordinator sektora.



Ukoliko je neko zaintereovan da bude Turistički inspektor u Budvi, Šćepanović kaže da može da se javi putem oglasa koji će uskoro biti javno objaljen. Očekuje da će popuniti još nekoliko radnih mjesta, te da će ove godine mnogo bolje raditi nego ranijih.

Podaci pokazuju da je kampanja "Registruj smještaj" već dala rezultate, jer je ove godine izdato 30% više odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

D.B.