27-10-2023

Porast onlajn nasilja nad ženama evidentan

Porast onajn /online/ nasilja nad ženama u Crnoj Gori je evidentan, a mehanizmi zaštite žrtava od tog nasilja nijesu na zavidnom nivou, kazali su iz Sigurne ženske kuće.

Porast onlajn nasilja nad ženama evidentan | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Iz te nevladine organizacije, koja se 24 godine bavi zaštitom žena od svih vidova nasilja, kazali su da su prepoznali onlajn nasilje kao veoma težak oblik nasilja, koji uprkos fizičkom prekidu kontakta, nesmetano nastavlja da iscrpljuje i drži žrtve u strahu.

Iz SŽK su istakli da žene i djevojke duže vremena trpe taj vid nasilja, ne prepoznajući ga kao takvo.

“Porast ovog vida nasilja je evidentan, ali mehanizmi zaštite žrtava od online nasilja nisu na zavidnom nivou”, rekli su iz SŽK.

Kako su kazali, onlajn nasilje je relativno nov oblik nasilja sa kojim se suočavaju žene i dejvojke, a nedovoljna informisanost dovodi do nemogućnosti prepoznavanja i suočavanja sa tim.

Iz SŽK su naglasili da je problem onlajn nasilja nad ženama i djevojkama neophodno prije svega učiniti vidljlivim kako građanima i građankama, tako i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika.

Istraživanje koje je sprovela SŽK pokazalo je da je jedna od šest djevojka i žena doživjela onlajn nasilje na teritoriji Podgorice.

“Crna Gora još ne preduzima adekvatne mjere zaštite, koje se prije svega odnose na preventivne i pravne zaštite od onlajn nasilja, i samim tim ne osigurava pravo žena i djevojaka na život bez bilo kog oblika nasilja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u okviru kampanje SŽK snimljen televizijski spot koji naglašava ozbiljnost problema onlajn nasilja prema ženama i djevojkama.

Iz SŽK su kazali da je spot izrađen sa ciljem osvješćavanja javnosti o štetnim posljedicama onlajn nasilja i promovisanju zajedničke odgovornosti za borbu protiv njega.

Kako su naveli iz te NVO, produkciju spota, koji je kreitan kroz projekat "Block, Cancel, Unfollow" koji realizuje SŽK, potpisuje Mentor Digital iz Podgorice.

Projekat je podržao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji finansira Evropska unija (EU), a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

“Sadržaj ovog spota isključiva je odgovornost NVO Sigurna ženska kuća i ne odražava nužno stavove CGO-a, EU ili Ministarstva javne uprave”, kaže se u saopštenju.

Spot je dostupan na linkovima: https://www.youtube.com/watch?v=cYjLCIVQsFI i https://we.tl/t-1ZQqihX7pN.