21-04-2021

Porodicama dozvoliti da rade nedjeljom

Male trgovine predlažu da u malim radnjama nedjeljom rade isključivo članovi njihovih porodica, dok bi za velike trgovačke radnje ostala zabrana, što bi bilo dobro rješenje tokom turističke sezone

Porodicama dozvoliti da rade nedjeljom | Radio Televizija Budva

Foto: Freepik

Grupacije malih prehrambenih objekata Crne Gore uputila je poziv Ministartsvu ekonomskog razvoja da dozvoli malim trgovinama da rade nedjeljom, i to da u njima rade članovi porodice, kako bi oko 600 malih radnji širom Crne Gore opstalo, a 1.400 radnika zadržalo svoje poslove.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik grupacije Željko Ćetković.

"Rad nedjeljom isključivo sa svojim porodicama jedina je nada za naš opstanak, a bez dozvole za rad veliki trgovačkim lancima. Prihvatamo da Vlada odredi ko se podrazumijeva pod terminom porodica, koji su članovi koji će nedjeljom raditi, dok će ostali radnici imati slobodan dan. Znači, radiće isključivo članovi porodice koji imaju pravo po Vladinoj odredbi", naglasio je Ćetković.

On je naglasio da očekuju od ministra Jakova Milatovića da razgovara sa predstavnicima grupacije i prihvati njehove zahtjeve, jer imaju podršku Sindikata.

"To nam je vrlo važno, jer tokom ljetnje sezone imamo 24 nedjelje i šest prazničnih dana, što je uslov opstanka malih prehrambenih radnji. Mi od Vlade ne tražimo novac, već da nas prime i saslušaju. Nemamo autobuse da blokiramo Podgoricu i skrenemo pažnju na sebe, mi samo tražimo šansu da opstanemo. To nije beznačajno, jer ne znam gdje će hiljadu i po ljudi koji ostanu bez posla. Znači, kompletna atmosfera se stvara da svi budu na budžetu. Ne treba biti pametan ni obrazovan i završiti tri fakulteta da se vidi da ne možemo biti svi na budžetu. Ko će puniti taj budžet", naglasio je Ćetković i dodao da u Sloveniji postoji zakon koji dozvoljava rad tokom nedjelje malim radnjama, a velikim lancima je zabranjeno.

On je naglasio da u toku sezone gosti koji dođu na odmor ne mogu nedjeljom da trguju.

"S druge strane, imamo nekontrolisano otvaranje velikih prodajnih objekata. Smatramo da oni vlasnici malih radnji koji ne žele da rade, nijesu obavezni, ali većina onih na primorju je to jedini način da održe svoje firme u životu. Imamo pismenu podršku predsjednika Opštine i Skupštine opštine Budva Marka Carevića i Krsta Radovića da se malim radnjama dozvoli rad nedjeljom", kazao je Ćetković.

On je na svome primjeru objasnio koliko male firme doprinose punjenju državnog budžeta.

"Moja kompanija koja zapošljava 14 radnika, godišnje plaća široj društvenoj zajednici 226 hiljada eura - 30 hiljada na ime poreza i doprinosa, PDV i druge dažbine 30 hiljada, porez na dobit 4.500 eura, zakup na godišnjem nivou 75 hiljada, komunalije (voda i struja) 36 hiljada eura, kamate bankama po osnovu kredita 11 hiljada, rate bez kamata 40 hiljada…", kazao je Ćetković.


Izvor: Vijesti