18-01-2023

Poslije dvije godine pauze: Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

Svetski ekonomski forum u švajcarskom alpskom gradiću Davos počinje danas, poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa.

Poslije dvije godine pauze: Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu | Radio Televizija Budva

Foto: srceenshot

WEF će prvi put u proljeće, umjesto tradicionalno u januaru, okupiti političke i poslovne lidere, stručnjake i aktiviste, a učešće je najavio i crnogorski premijer Dritan Abazović.

U svojoj poluvjekovnoj istoriji WEF učesnici skupa nikada nijesu bili suočeni sa takvim globalnim izazovima bez presedana kao 2022. godine, prenosi Euronews. Svijet se i dalje oporavlja od globalne pandemije, bori se da obuzda razorni uticaj klimatske krize i pokušava da upravlja geopolitičkom olujom dok traje rat u Ukrajini.

„Davos će biti drugačiji, ali ne zbog nedostatka snijega, već zbog nedostatka globalne saradnje u rješavanju najhitnijih izazova. Za globalne izazove potrebna su globalna rješenja, a mi ih ne vidimo i moramo da ih tražimo u Davosu“, rekao je predsjednik WEF-a, Borge Brende.

Davos će izgledati drugačije zbog rata u Ukrajini, jer organizatori nijesu pozvali ruske predstavnike i kompanije zbog zapadnih sankcija Moskvi. Dom Rusije, koji je godinama bio baza ruske delegacije u Davosu, sada je preuzela ukrajinska fondacija i preimenovala ga za ovu priliku u „Rusku kuću ratnih zločina“. Ukrajinski delegati biće uključeni u program, a predsjednik Volodimir Zelenski će se uživo obratiti učesnicima.

Klimatska kriza biće jedna od glavnih tačaka razgovora tokom WEF 2022, a jedna od kritika ekologa odnosi se na same učesnike Foruma, od kojih mnogi u Davos dolaze privatnim avionima. Nekoliko desetina antikapitalističkih demonstranata sukobilo se u petak s policijom u Cirihu, najvećem gradu u Švajcarskoj, prenosi Danas.

To je znak tinjajućeg antagonizma protiv ekonomskih elita koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad ljudi. Policija je upotrijebila gumene metke i biber sprej da rastjera masu sa nedozvoljenog skupa. Jedna od glavnih tema skupa biće otpornost globalne ekonomije, ali će i značajna pažnja biti posvećena pandemiji koja još traje.

Učesnici, delegati i mediji bili su u obavezi da dostave dokaze o vakcinaciji i negativan PCR test prije dolaska, kao i da obave još jedan PCR test po dolasku u Davos. Onima koji nemaju potrebnu dokumentaciju nije dozvoljen ulazak unutar zone događaja.

Izvor: Investitor.me