06-02-2024

Preuzimanje Luke Budva i dalje na čekanju

Kada je početkom marta prošle godine, tadašnji premijer Abazović najavio vraćanje Luke Budva na upravljanje Opštini, građani, a među njima i veliki broj korisnika usluga Luke je to pozdravio kao znak da se višedecenijska nepravda prema Budvi polako ispravlja. Od tada do danas je prošlo skoro godinu dana, a Lukom i dalje upravlja firma Dukley.

Preuzimanje Luke Budva i dalje na čekanju | Radio Televizija Budva

Foto: Lazar Gregović

"Nakon dvije decenije, Luka Budva će od danas i zvanično biti ustupljena Opštini Budva", saopštio je bivši premijer Dritan Abazović na mreži X 7. marta 2023. godine.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Budva Milo Božović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj potpisali su tada ugovor kojim je to javno preduzeće lokalnoj upravi ustupilo na privremeno korišćenje Luku Budva kod Starog grada. Vlada premijera Abazovića je mjesec dana prije ove najave, usvojila Odluku o preuzimanju Luke Budva, te dala saglasnost na
Sporazum između Javnog preduzeća i Opštine kojim se lokalnoj upravi daje marina na privremeno korišćenje do raspisivanja tendera i izbora koncesionara.

Međutim, skoro godinu dana nakon ovoga, Lukom Budva i dalje zvanično gazduje Dukley Marina. U nedavnoj izjavi za Vijesti, direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD)
Mladen Mikijelj kazao je da je u toku kontrola na terenu dugoročnih investicionih ugovora, da li su zakupci ispoštovali ugovorene obaveze, jer u suprotnom slijede raskidi na štetu zakupaca.

Kako je za program Radio Budve kazao sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović, on je upoznat sa najavom o raskidu ugovora iz sredstava informisanja, međutim, naglasio je on, u Sekretarijattu za zaštitu imovine od početka nisu bili saglasni sa načinom na koji je najavljeno preuzimanje Luke Budva.

"Mi smo bili stava da Opština Budva nije adresa koja treba da reguliše bilo kakva prava i obaveze sa firmom, koja je po nama nezakoniti zakupac Luke Budva već nekoliko godina, već je to upravo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, koje je i dalo u zakup Luku sa akvatorijumom. Mi smo bili stava da prije nego Opština preuzme upravljanje, da Morsko dobro riješi sve probleme koje ima na relaciji sa zakupcem pa tek onda da Opština Budva uđe u posjed Luke", kazao je Zenović.


Zenović/Foto: Portal RTV Budva/arhiva

On je dodao da je njegov Sekretarijat postupio po skupštinskoj Odluci, i da je pripremljen Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Sporazum koji je sačinio Sekretarijat za zaštitu imovine proslijeđen je Službi predsjednika SO Budva i Službi predsjednika Opštine, oni su nakon toga tekst dokumenta dostavili firmi Duckley na potpis, međutim do dana današnjeg nije došlo do zaključenja Sporazuma između dvije strane.

"Po našim informacijama, druga strana, odnosno Duckley nije zadovoljan Sporazumom, zašto je to tako – to je pitanje za Duckley odnosno zakupca", naglasio je Zenović.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – novac od gazdovanja Lukom Budva I dalje uzima firma Duckley, iako je već nekoliko godina unazad konstatovano da su ugovori sklopljeni sa tom kompanijom o davanju u zakup imovine koja je za opštu upotrebu na ovaj način nezakoniti i da su dugoročni najmovi mogući samo kroz koncesione ugovore. Nedavno su svi zakupci vezova u budvanskoj luci pozvani da potpišu anekse ugovora prije isteka važećih, što znači da će i u narednom periodu najveći profit od Luke opet imati Dukley a ne Opština Budva i njeni građani.