15-07-2020

Priprema se otvaranje Maču Pikčua

Peruanska ministarstva kulture i spoljne trgovine i turizma pripremaju ponovno otvaranje Maču Pikčua, saopštio je ministar kulture te zemlje Alehandro Neira. Kao mogući datum otvaranja, Žan Pol Benavente, guverner regiona Kusko, pominje 24. jul.


Foto: Andina

Kako je Neira istakao, u toku su razgovori sa regionalnim i lokalnim zvaničnicima regiona Kusko.

Ministar je kazao da je Maču Pikču u dobrom stanju zahvaljujući naporima radnika Arheološkog parka.

"Protokol za ulazak i kretanje turista unutar Maču Pikčua još nije koncipiran. Takođe, nije poznat tačan datum otvaranja arheološkog nalazišta. Prije otvaranja, neophodna je dalja saradnja između nadležnih ministarstava, regionalnih i lokalnih vlasti", rekao je on.

Trenutno se sprovodi analiza kako bi se utvrdili protokoli koji će se biti na snazi prilikom dolaska turista u Maču Pikču.

Prvobitni plan je bio da se svetilište Inka otvori 1. jula, ali to se nije dogodilo zbog opasnosti od širenja virusa na okolne gradove i mjesta. Ipak, sada se, kako je za AFP potvrdio guverner regiona Kusko Žan Pol Benavente, kao mogući datum pominje 24. jul.

"Broj ljudi koji će moći da se nalaze unutar zidina ove drevne znamenitosti biće ograničen na 675", kazao je guverner.

Ministar Neira je takođe napomenuo neophodnost poštovanja socijalne distance, kao i upotrebe maski za lice.

"Pored toga, biće obezbjeđeni voda, sapun i sredstva za dezinfekciju ruku, kako bi se spriječilo da dođe do zdravstvenih problema", rekao je on.

On je podvukao važnost Maču Pikčua istakavši da je drevno zdanje nacionalni ponos Perua, ali i izvor budžetskih prihoda za sektor kulture.

"Međutim, ono što je sada najvažnije jeste situacija pandemije koronavirusa i očuvanje zdravlja ljudi", zaključio je ministar.

Granice Perua zatvorene su preko četiri mjeseca, a zemlja je peta najpogođenija država korona virusom u svijetu, iza SAD, Brazila, Indije i Rusije. Do sada je umrlo 12,000 ljudi, a više od 330,000 je inficirano.


Izvor: Andina/AFP