19-04-2024

Prva međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti sjutra i prekosjutra u hotelu „Maestral“

Prva međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti biće održana sjutra i prekosjutra u hotelu Maestral u Pržnu.


Foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore

Organizator konferencije je Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA).

Kako su organizatori saopštili, konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića koji će i otvoriti skup.

Zvanicama će se u uvodnom dijelu obratiti i ministar odbrane, Dragan Krapović kao i organizator, predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, Dragan Radulović.

"Panelisti na ovom događaju biće vodeći stručnjaci iz države i regiona u sektoru bezbjednosti. Do sada je svoje učešće potvrdilo preko 150 kolega iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Francuske, Finske, Velike Britanije, Izraela, Holandije i Albanije. Takođe, koristimo priliku da Vas upoznam da su prisustvo na ceremoniji otvaranja Prve međunarodne konferencije crnogorskih menadžera bezbjednosti potvrdili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstva odbrane Crne Gore, predstavnici ambasada partnerskih asocijacija iz Jugoistočne Evrope (Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije)", naveli su organizatori.

Konferencija će biti otvorena sjutra u 9 sati, a govoriće: predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, ministar odbrane, Dragan Krapović, predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, Dragan Radulović i predsjedavajući Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope (SEECSA), mr Alen Ostojić.

Prva panel diskusija "Zaštita kritične infrastrukture u Crnoj Gori i regionu" počeće u 9:30h. Uvodno izlaganje imaće generalni direktor Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a Crne Gore, Zoran Kujović, a učestvuju: prof. dr Denis Čaleta iz Instituta za korporativne bezbjednosne studije u Sloveniji, direktor za korporativnu zaštitu Naftne industrije Srbije, Dejan Pavlović, načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa MUP-a Crne Gore, mr Ljuban Tmušić, prof. dr Zoran Keković sa Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu i pomoćnik izvršnog rukovodioca u Direkciji za IMS i opšte poslove EPCG, Ivan Čolaković. Diskusiju će moderirati Milan Baltić iz MUP-a Crne Gore.

Druga panel diskusija "Izazovi savremene sajber bezbjednosti" počeće u 10:45h. Uvodno izlaganje imaće Dejan Tomović iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, koji će govoriti o temi "Sajber napadi na IK infrastrukturu državnih institucija Crne Gore u avgustu 2022. godine".

Na panelu će učestvovati: državni sekretar MUP-a Crne Gore, Petar Koprivica, regionalni menadžer prodaje za Adriatik regiju hrvatske kompanije "Symantec", Davor Kodrnja, izvršni direktor kompanije "UN1QUELY & Intell Informed" iz Crne Gore, Branko Džakula, dr Andreja Mihailović - predsjednica "Women4Cyber
Montenegro", saradnik u nastavi Univerziteta Crne Gore i gostujući predavač za Cybercrime University College Cork i direktor poslovnog razvoja Elikosoft LTD (Sjeverna Makedonija), Bojan Petrovski. Moderator će biti prof. dr Ramo Šendelj, Šendelj, rukovodilac postdiplomskog magistarskog studijskog programa zaštita informacionih sistema i sajber bezbjednost, Univerzitet Donja Gorica.

Treći panel "Upravljanje incidentnim situacijama na moru i lukama" počeće u 12:30h. Učestvuju: Christophe Bergeon, regionalni carinski ataše za Jugoistočnu Evropu i Balkan, Christophe Bergeon (Ambasada Francuske u Srbiji), specijalista za bezbjednost iz Luke Kopar u Sloveniji, Matevž Bregar, menadžer bezbjednosti i zaštite u Jugopetrolu, Vladimir Kašćelan, direktor sektora bezbjednosti u Luci Drač u Albaniji, oficir bezbjednosti u Luci Kotor, Boško Drakulović i kapetan Zoran Nikitović, vlasnik preduzeća "Hemosan" doo Bar za zaštitu mora, luka i marina od zagađenja, kao i prihvat opasnog i neopasnog otpada.

U nedjelju, 21. aprila biće održane još tri panel diskusije. Prva - "Hotelska bezbjednost i krizno upravljanje" počeće u 9:45h. Uvodno izlaganje imaće prof. dr Saša Petar, predavač na Sveučilištu Sjever i Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gostujući profesor na Beirut Arab University u Libanu i Swiss School of Business and Managment.

Na panelu će govoriti: dugogodišnji direktor Sektora bezbjednosti slovenačke kompanije "Hoteli in igralnice", Dimitrij Lokovšek, menadžer bezbjednosti hotela "Radisson Collection Old Mill" u Beogradu, Miljan Jovanović i dugogodišnji menadžer bezbjednosti hotela "Avala", "Regent" i "Ramada", Boris Saveljić. Diskusiju će moderirati glavni menadžer bezbjednosti hotela "Mamula", Zoran Vučinović.

Drugi nedeljni panel "Bezbjednost bankarskih klijenata" počeće u 11:10h. Učestvuju: direktor Ureda za korporativnu
sigurnost Hrvatske poštanske banka, mr.sc. Robert Žunac, menadžer bezbjednosti Erste banke u Crnoj Gori, Aleksandar Šćepanović, direktor Sektora bezbjednost Erste banke Srbija, Vladimir Micić, direktor Sektora bezbjednosti Adriatic bank u Crnoj Gori, Vesko Vukadinović i direktor kompanije CREAPLUS i potpredsjednik Sekcije za kibernetičku bezbjednost Udruženja za informatiku i telekomunikacije pri Trgovinsko-industrijskoj komori Slovenije, Mitja Trampuž. Moderator diskusije biće direktorica Direkcije za bezbjednost banke u CKB banci i članica OTP grupe, Jelena Vešović.

Posljednji panel "Privatna bezbjednost u Crnoj Gori i regionu" počeće u 12:10h sa uvodnim izlaganjem predsjednika Slovenačke komore za razvoj privatne zaštite, Branka Slaka. Na panelu će govoriti: prof. dr Dragan Trivan - predsjednik SAMKB i član Stručnog saveta za unapređenje privatnog obezbeđenja, detektivske delatnosti i javno privatnog partnerstva u sektoru bezbednosti pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, na elnik Direkcije za nadzor u oblasti zaštite lica, imovine i detektivske djelatnosti u MUP-u Crne Gore, Veselin Rmuš, predsjednik AKBRSM i dekan Fakulteta pravnih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije na MIT Univerzitetu u Skoplju, prof. dr Atanas Kozarev i predsjednik HUMS i direktor Sektora za sigurnost grupe Zagrebački holding d.o.o., mr Alen Ostojić.