19-03-2024

Prvo kolo Kupa Lovačkog Saveza Crne Gore održano u Budvi

Prvo kolo Kupa Lovačkog Saveza Crne Gore Grand Prix Budva 2024. održano je u subotu u selu Brajići. Takmičari su gađali nepokretnu metu divljeg vepra na 100 i 200 metara, a kategorija od 300 metara bila je namiijenjena za puške.

Prvo kolo Kupa Lovačkog Saveza Crne Gore održano u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Polis/PrintScreen

Prvo kolo Kupa Lovačkog Saveza Crne Gore 2024. održano je u subotu 16. marta u Budvi.

"U sklopu kalendara lovačkog saveza, otvorili smo takmičenje u južnom dijelu odnosno u Budvi zbog klimatskih uslova koji su jako povoljni. Sreli ste ovdje vrlo kvalitetne strijelce i razne discipline, a sve sa ciljem da bude što masovnije. Naravno da u sklopu takmičenja vodimo računa o bezbijednosti i o kvalitetu samog takmičenja", kazao je za Polis Televizije Budva Nikola Marković predsjednik Lovačkog Saveza Crne Gore.

Takmičari su gađali nepokretnu metu divljeg vepra na rastojanju od 100 i 200 metara, ležeću disciplinu lovački karavin sa optičkim nišanom i na 100 metara stojeću disciplinu lovački karabin sa mehaničkim nišanom što je definisano Zakonom o divljaču i pravilniku o lovstvu, a postignuti rezultati su jako visoki.

"Rezultati su jako visoki, imate na 100 metara imate učinak stoprocentrni od četiri, pet takmičara, na 200 metara 98 krugova što je jako visok rezultat. Lovimo papirne mete divljeg vepra koje su međunarodnim standardima kvalifikovane i upražnjava se u Evropi", istakao je Marković.

Posebna je kategorija na 300 metara za varnit cijevi i puške koje odgovaraju standardu lovačkog karabina i pravilniku o lovnom streljaštvu koje je upodobljen sa međunarodnim standardima.

"Obzirom da nije to obična streljačka puška omogućili smo takmičarima koji imaju takvu vrstu oružija da se mogu takmičiti ali u posebnoj disciplini, tako da lovci ne bi imali konkurenciju, jer što je teža puška to je lakša za gađanje. Vodimo računa da se isključivo gađa sa lovačkim puškama koje ljudi koriste za lov" , kazao je on.

Na takmičenje učešće su uzeli članovi lovačkih društava, organizacije javnih preduzeća, te članice lovačkog saveza Crne Gore, a takmičenje je kao i do sada bilo besplatno.