04-08-2019

Radulović o odlasku radnika u inostranstvo: Možda će imati više novca, ali će patiti i vući će ih nostalgija

Onima koji se sada odlučuju da idu iz Crne Gore da rade želim sretan put i sve najbolje. Ali, u porodici imam takvo iskustvo brata koji radi i živi u Njemačkoj, koji već 40 godina čeka dan da ode u penziju i vrati se u Crnu Goru.

Radulović o odlasku radnika u inostranstvo: Možda će imati više novca, ali će patiti i vući će ih nostalgija | Radio Televizija Budva

Neka i oni na to računaju. Možda će takvim radom steći više novca, ali neće imati to zadovoljstvo kao da rade u svojoj državi, poručio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik Montenegro Stars Hotels Grupe

“Patiće i vući će ih nostalgija. Neka se spreme, jer je to jako teško… Kada radite mjesecima, a nemate vremena da odmorite, da izađete, s nekim kafu popijete jako je teško. Na kraju, to je mjera koliko hoće i na što da pristanu”, rekao je Radulović u intervjuu Vikend novinama.

On je kritikovao i državu, ali iz svog, ugla poslodavca.


“Crna Gora je skupa država. Doprinosi su ogromni za ovako tananu ekonomiju i poslove koje mi u turizmu radimo. Mora se proširiti baza onih koji imaju obaveze prema državi i svi treba da ih plaćaju. Onda bi se spustili pojedinačni iznosi tih doprinosa, a samim tim država bi bila mnogo jeftinija za poslovanje”, kaže Radulović.

“Ponuda Crne Gore može da bude kompletna i kompetentna samo ako mi, njeni građani, koji imamo kuću u Budvi ili u nekom drugom centru gdje borave turisti, pogledamo i povedemo računa što je u našem dvorištu. Ne može u hotelima biti sve sređeno, a van hotela da je haos. Sve mora da prati jedno drugo i tek onda ćemo biti uređena destinacija”, precizira on.

Za njega je dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima prirodna posljedica dobrog poslovanja ovdašnjih hotela. Kondo hotele smatra neophodnom stepenicom u poboljšanju strukture smještajnih objekata.

“Oni su za investitora najbolja moguća opcija. Međutim, to treba pažljivo pratiti i kada se dostigne potreban nivo ležajeva u takozvanom kolektivnom smještaju odmah prekinuti tu praksu”, ističe sagovornik Vikend novina.

Veliki troškovi za radnu snagu

I pored programa ekonomskog državljanstva, prema njegovim riječima, Crna Gora je prilično “negostoljubiva” za mnoge koji ovdje posluju. Ključni problem su, kako ističe, velike finansijski obaveze prema državi.

“Kada se proširi baza i spuste pojedinačni iznosi tih doprinosa, i domaći i stranci koji posluju u Crnoj Gori plaćali manje. Time se automatski otvara prostor za povećanje plata svim zaposlenim u našoj zemlji”, zaključuje Radulović.

Doprinosi su ogromni za, kako je ocijenio, ovako tananu ekonomiju i poslove u turizmu .

”Naplata obaveza prema državi godinama je bila loša. Da bi se to u buduće izbjeglo, mora se proširiti baza onih koji imaju obaveze prema državi i svi treba da ih plaćaju. Onda bi mogli da se spuste pojedinačni iznosi tih doprinosa, a samim tim bi država bila mnogo jeftinija za poslovanje. To takođe znači da bi i domaći i stranci koji posluju u Crnoj Gori plaćali manje, ali morali bi svi da plaćaju. Ovakvim rješenjima se automatski otvara prostor za povećanje plata svim zaposlenim u našoj zemlji. Ne možete više od 35 odsto bruto prihoda davati za troškove rada, jer će vam u protivnom propasti biznis. Mogu vam dati vlastiti primjer: u Hotelskoj grupi Montenegro Stars dajemo 31 odsto na plate i i dalje ne mogu biti zadovoljan ukupnim rezultatima poslovanja. Dakle, kada bismo smanjili nivo doprinosa koji sada imamo, to bi se automatski prelilo na plate i povećalo ih”, kazao je Radulović.


Investitor.me