18-04-2024

Rakanović o naplati komunalija u Budvi: Realizacija prihoda na zadovoljavajućem nivou

Uslijed ekspanzije gradnje i investicionog programa, naplata naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta je jedna od relevantnih tema kada je u pitanju funkcionisanje Opštine Budva.


Foto: Freepik

U tom kontekstu, načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva Davor Rakanović je za program Radio Budve izjavio da je zadovoljan ostvarenom dinamikom prihoda, iako uvijek postoji prostor za poboljšanja.

„Prije svega želim da istaknem da planirani prihodi budžeta za naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta predviđeni budžetom Opštine Budva za tekuću fiskalnu godinu iznose šest miliona eura za pravna lica, dok je za fizička lica opredijeljeno otprilike dva miliona eura“, istakao je Rakanović.

Kako navodi, za prvi kvartal 2024, naplata od pravnih lica iznosi 1.332.284,55 eura, što čini oko 22% planiranih prihoda za ovu godinu, dok naplata od fizičkih lica iznosi oko 389.499,53 eura, što čini otprilike 19,47% planiranih prihoda.

Prema Rakanovićevim riječima, najveći obim naplate komunalija obično se ostvaruje tokom septembra i oktobra, tačnije nakon završetka ljetnje turističke sezone.

Kada je riječ o predstojećem periodu, sa završetkom građevinskih radova i investicionog ciklusa 15. maja, očekuje se smanjenje prihoda, ali i pripreme za nastavak građevinske sezone, zaključio je Rakanović.

M.O.