08-01-2024

Registrovano 290 slučajeva velikog kašlja, devet u Budvi

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine, registrovao 290 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja), saopšteno je iz IJZCG.

Registrovano 290 slučajeva velikog kašlja, devet u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: IJZ

"Kod 235 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 55 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom", poručuju iz IJZCG.

Kako navode, među registrovanim slučajevima (290), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (132), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (51), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (34), 1-5 godina (27), 16-20 godina (25), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (4) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (3).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (191) i Danilovgradu (25), potom u Beranama (14), Cetinju (10), Budvi (9), Herceg Novom (8), Baru (6), Kotoru (6), Nikšiću (5), Zeti (5), Tivtu (4), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Bijelom Polju, Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

Od 290 registrovanih slučajeva, kod 270 je, kako navode, od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

"Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)", poručuju iz IJZCG.

Istakli su da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZCG apelujuju na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

"Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine", zaključuju u saopštenju.