18-07-2023

SMO odredila 48,8 stepeni Celzijusa kao temperaturni rekord za kontinentalnu Evropu

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da će novi temperaturni rekordi za kontinentalnu Evropu biti upoređivani sa temperaturom od 48.8 izmjerenom na Siciliji 11. avgusta 2021. godine.

SMO odredila 48,8 stepeni Celzijusa kao temperaturni rekord za kontinentalnu Evropu | Radio Televizija Budva

ilustracija (foto:pixabay)

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) je priznati autoritet za verifikaciju ekstremnih vremenskih pokazatelja. Održava zvanični registar o temperaturama (globalno i po hemisferama), padavinama, sušnosti, nepogodama i mortalitetu povezanom sa vremenskim prilikama.

Ukoliko bude bilo kakvih novih rekordnih ekstremnih temperatura tokom trenutnih toplotnih talasa, izdaćemo brzu preliminarnu procjenu, a zatim ćemo započeti detaljne procjene kao dio našeg mukotrpnog procesa verifikacije“, naveo je prof. Rendal Serveni, izvjestilac SMO za vremenske i klimatske ekstreme.

„Klimatske promjene i porast temperature podstakli su porast izvještaja o rekordnim vremenskim i klimatskim ekstremima, posebno u pogledu toplote. Moramo da se pobrinemo da ovi zapisi budu verifikovani radi naučnog razumijevanja i tačnosti“, naglasio je prof. Serveni.

Prema Arhivi vremenskih i klimatskih ekstrema, najviša temperatura zabilježena, od kada se vrše mjerenja, bila je 56,7°C izmjerena u Furnas Kriku u kalifornijskoj Dolini smrti 10. jula 1913. godine.

SMO trenutno provjerava dva očitavanja temperature od 54,4°C, zabilježenih u Dolini Smrti, 16. avgusta 2020. i 9. jula 2021. Ako se potvrdi, ovo bi bila najviša temperatura na Zemlji od 1931. i treća najviša temperatura zabilježena na planeti do sada.

Provjere su temeljne i zahtijevaju vrijeme, naglašavaju iz SMO. Nalazi se objavljuju u recenziranim časopisima.

„Mjerni instrumenti iz 2020. i 2021. u Dolini smrti moraju da se demontiraju i otpreme u nezavisnu laboratoriju na kalibraciju. Jedno od testiranja je završeno, a mi čekamo drugo“, napominje prof. Serveni.

Evropski temperaturni rekord
SMO je prihvatio novi temperaturni rekord za kontinentalnu Evropu od 48,8°C izmjeren na Siciliji 11. avgusta 2021. Komitet eksperata je potvrdio tačnost očitavanja temperature, ali još nije objavio cio izvještaj.

Moguće je da će ovaj rekord biti oboren u narednim danima kako se toplotni talas pojača.

Prethodni potvrđeni rekord najviše maksimalne temperature za kontinentalnu Evropu je iznosio 48,0°C i postavljen je u Atini 10. jula 1977. godine.

Ostali značajni rekordi
Druga najviša temperatura na svijetu od 55,0°C postavljena je u julu 1931. u gradu Kebili u Tunisu.

Drugi temperaturni rekordi uključuju i 54,0 °C izmjerenih u Mitribahu, Kuvajt, 21. jula 2016. i drugi u Turbatu, Pakistan, 28. maja 2017.

„Neki istoričari meteorologije doveli su u pitanje tačnost starih temperaturnih zapisa.

Arhiv SMO za vremenske i klimatske ekstreme uvijek je spreman da istraži bilo koji prošli ekstremni rekord kada se prezentuju novi vjerodostojni dokazi. Međutim, i Nacionalni komitet za ekstreme SAD i Arhiva vremenskih i klimatskih ekstrema SMO prihvataju temperature izmjerene 1913.“, dodaje prof. Serveni.