30-08-2023

Stevović: Saobraćajne gužve u Budvi rješava tranzitna saobraćajnica od Grblja do Markovića i lokalne obilaznice u zaleđu

Razvoj i izgradnja Budve nisu pratili razvoj lokalne saobraćajne infrastrukture i neophodno je što prije završiti plansku dokumentaciju kako bi u zaleđu mogle da se realizuju lokalne obilaznice koje bi bile alternativni pravci kretanja, smatra glavni državni arhitekta Vladan Stevović.

Stevović: Saobraćajne gužve u Budvi rješava tranzitna saobraćajnica od Grblja do Markovića i lokalne obilaznice u zaleđu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Stevović naglašava da je potrebno intenzivno raditi na razvijanju saobraćajne infrastrukture kako bi se riješio problem velikih gužvi.

"Već sad postoji taj jedan mali korak, a to je početak realizacije bulevara od tivatskog aerodroma do Jaza. Svakako svaki sledeći projekat koji bi što prije bio realizovan doprinio bi smanjivanju gužve. Sama realizacija tog bulevara neće pomoći bilo kavom poboljšanju što se tiče gužve, čak suprotno pošto se ubrzava srednja brzina kretanja i ima veću propusnu moć tako da će se veća količina vozila pojaviti u tom jednom uskom koridoru koji se nalazi posle Jaza prema Budvi, tako da će gužve biti još intenzivnije. Ukoliko se, u međuvremenu do realizacije te saobraćajnice, ne realizuje ono što je prostorno urbanističkim planom opštine Budva predviđeno, a to je bajpas magistralna veza od Grblja prema Markovićima za sav tranzitni saobraćaj koji gravitira od Boke prema centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore", kazao je Stevović u izjavi za Polis.


Stevović / Foto: printscreen

To je prva stvar koju je neophodno izmjestiti iz centralnog gradskog prostora dodaje on.

"Budvanska infrastruktura saobraćaja je opterećena prije svega tranzitom koji ide prema Podgorici i onim koji je vangranični, od Hrvatske prema Albaniji. Kada bismo ta dva faktora eliminisali situacija na terenu što se tiče opterećenosti saobraćajne infrastrukture bi bila apsolutno mnogo bolja, ali i dalje ne bi bila dovoljna zato što čitav razvoj Budve, izgradnja Budve nije pratila razvoj lokalne saobraćajne infrastrukture. Neophodno je takođe što prije krenuti u realizaciju, odnosno prvo plansku dokumentaciju završiti do tog nivoa da mogu da se realizuju u zaleđu lokalne saobraćajnice, lokalne obilaznice koje bi bile alternativni pravci kretanja u odnosu na sve te više kote koje dominiraju teritorijom opštine Budva", istakao je on.

Tek tada bismo mogli da imamo jedno potpuno regularno stanje koje ne bi bilo ono što danas vidimo, a to je potpuni saobraćajni kolaps koji je naročito izražen u špicu turističke sezone, zaključuje Stevović.

J.M.