05-04-2022

Streljaštvo: U Budvi održano treće kolo u trapu

Dupli program Kup takmičenja na crnogorskim strelištima završen je uspješno, pored loših vremenskih prilika.

Streljaštvo: U Budvi održano treće kolo u trapu | Radio Televizija Budva

Foto: Strelkom

Prethodnog vikenda na program su bila dva takmičenja u nacionalnom Kupu, treće kolo u disciplini leteće mete/trap i trinaesto kolo standardnim vazdušnim oruţjem.

Treće kolo u trapu odrţano je na olimpijskom strelištu Košljun kod Budve, trinaesto kolo SVO na renoviranom strelištu Donje luge u Beranama.

Kao i prethodnih puta, ponovo vremenske prilike nisu išle na ruku strijelcima. Silovit vjetar i kiša na mahove, ozbiljno su “pomrsili račun” trapašima, a uticali su da, iz tehničkih razloga, manji broj “kuglaša” učestvuje u Beranama.

Bez obzira na vremenske uslove, rezultati u Budvi su, uzimajući u obzir da je ovo tek treće takmičenje u sezoni, bili više nego zadovoljavajući. Čak 4 strijelca su ostvarila po 110+ bodova, a ni drugi nisu zaostajali.

Malo uzbuđenja u pomalo jednoličan uvod u sezonu i dominaciju Iva Stanišića, ovog vikenda prekinuo je Nikola Perišić (Herceg Novi).

Perišić, kome je ovo prva pobjeda nakon duţe vremena, u kvalifikacijama je bio tek peti sa 109 “golubova”, ali je odličnim izdanjem u finalu, stigao do svog prvog mjesta u sezoni.

Prvog dana kvalifikacija je bio vodeći, u nedjelju ih završio pomalo nervozno, ali je sve “došlo na svoje” u finalu gdje je bio veoma siguran i sa gotovo minimalnim brojem grešaka i respektabilnih 42 “goluba” osvojio prvo mjesto.

Drugo mjesto pripalo je najboljem u dosadašnjem dijelu takmičenja, Ivu Stanišiću iz SK Cetinje.

On je nakon kvalifikacija dijelio prvo mjesto s klupskim kolegom Lazarom Boretom i Jovicom Markovićem iz Gamsa, sa po 112 osvojenih bodova.

U finalu je sve vrijeme pratio Perišića, da bi posustao u posljednjoj seriji i završio kao srebrni sa 40 pogodaka.
Treće mjesto je, pomalo neočekivano, pripalo Gamsovom Ivanu Vučiniću, koji je plasman u finale izborio tek raspucavanjem s Boškom Raičevićem.

Vučinić je sa 32 pogotka lagano stigao do trećeg mjesta, ostavivši iza sebe Dragana Mrkajića (Herceg Novi), koji je bio četvrti i u finalu i u kvalifikacijama.

Jovica Marković i Lazar Boreta, odlični u kvalifikacijama, nisu ponovili dobre performanse u finalu pa su zauzeli peto i šesto mjesto.

Stopostostotan učinak u ekipnom plasmanu nastavio je Gams, ispred Cetinja i Herceg Novog, dok je podmladak, Gams II, bio četvrti. Slijedi manja pauza u domaćem trap takmičenju , a naredno kolo je za nešto više od mjesec dana.

Na strelištu u Beranama, zbog pomenutih loših vremenskih uslova, okupio se manji broj strijelaca nego što je uobičajeno.
Kod takmičara vazdušnom puškom, u svim kategorijama, vidjeni su generalno solidni rezultati, ali i dobra izdanja domaćih uzdanica Miloša Boţovića i Milana Đinovića.

Boţović je rutinski “upucao” 610,4 bodova, dok je Đinović, na svom drugom takmičenju u novom stavu, ostvario odlična 602 boda.

Đinović se veoma ozbiljno priprema za svjetski kup u Šateruu (Francuska) i sve što pokazuje ove sezone daje mu veoma dobre šanse za uspješan meĎunarodni debi i optimizam za sve buduće poduhvate.

Kod djevojaka, očekivano je najbolja bila AnĎela Miličković (Stara varoš) sa 607,7 bodova. Ona je i u disciplini pištolj takoĎe bila najuspješnija sa 540 pogoĎenih “krugova”.
Ipak, Ţeljko Miličković (Stara varoš) je sa “upucana” 554 kruga, bio najuspješniji “pištoljaš” ove subote.

On je po drugi put uzastopno najbolji u Kupu, a sa pobjedom na Prvenstvu CG, pokazuje da ozbiljno pretenduje na titulu najboljeg strijelca ove discipline.

Narednog vikenda je pauza u domaćem šampionatu zbog učešća reprezentacije na “Šestoaprilskom” turniru u Sarajavu.